Стремейки се да практикуваме медицина на високо ниво, в полза на здравето на нашите пациенти, предлагаме следните услуги:

Стараем се да прегледаме напълно всеки наш пациент и да разпитаме подробно за неговото здравословно състояние, за да не изпуснем нещо важно. Често при задълбочен преглед „от върха на носа до края на опашката“ откриваме съществени проблеми – стоматологични, сърдечни, паразити. Стремежът ни е не само да лекуваме вашето  животно когато е болно , но и да ви помогнем да научите как вашия най-добър приятел да е винаги здрав и щастлив. Обръщаме голямо внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Рентгенография – представлява  извършване на рентгенова снимка. Използва се при заболявания и травми на кости и стави , в стоматологията , при диагностика на белодробни, сърдечни , стомашно-чревни и други проблеми. Извършва се и в двете клиники НОВЕТ.

Рентгеноскопия – представлява наблюдение на рентгеновия образ на екран. Много добро средство за образна диагностика по време на операции на кости,контрастни изследвания , както и в други специфични случаи. Извършва се в НОВЕТ-КАМЕНИЦА.

Ехография – този метод на образна диагностика ни позволява да поставяме точна диагноза при заболявания на вътрешните органи, включително и при сърдечни заболявания- ехокардиография . Служи и за  установяване и проследяване на  бременност.

Представлява регистриране на електрическата активност на сърцето. Тя е много полезна при установяване и проследяване на сърдечни заболявания, а също и по време на анестезия и др.

Латинската мисъл ”Primum non nocere” – “На първо място не вреди” е девиз на много хирурзи по света. На нас – също. Работим с най-съвременните и безопасни анестетици , включително разполагаме и с модерна  инахлационна апаратура и пациентен монитор, който следи всички показатели на животното под упойка.

Добрата екипировка на операционната ни , както и квалификацията на лекарите , позволява да извършваме голям набор от различни хирургични интервенции.
За нас е правило, че следоперативния период е много важен, затова следим отблизо животните непосредствено след операцията и държим излизането от анестезия да стане напълно при нас. В дните след операцията отделяме особено внимание на обезболяването.

 

ФИЗИОТЕРАПИЯ С PMF– КОГА И ЗАЩО

Физиотерапията с PMF – пулсово магнитно поле е метод отдавна утвърден във ветеринарната медицина. От 5 месеца е на разположение и в нашата клиника и вече имаме отличен опит с неговото действие.

Как действа ?

Уредът действа посредством специфично терапевтично магнитно поле и може да се избират различни честоти и време спрямо третираните проблеми.

Кога се прилага?

Има четири области на приложение:

За облекчаване на болката – ползва се по време на оперативни интервенции , както на кости , така и на меки тъкани като допълнение към стандартната обезболяваща терапия;

За облекчаване на болката като продължително приложение – когато лекуваме животни с травми от най-различен произход , за намаляване на отока на меките тъкани ; след отстраняване на масивни тумори за облекчаване на болката и ускоряване на зарастването

За лечение на нови или стари наранявания – ускорява се зарастването , подобрява се кръвообръщението на засегнатото място

За спортна терапия- за тонизиране на мускулите

В ортопедията – тук е най-честото приложение на пулсовата магнитотерапия. Има голяма роля за ускоряване на зарастването както на скорошни , така и на стари фрактури ( счупвания на кости) . Ползва се по време на операция , както и след това ежедневно от 1 до 2 пъти дневно в различни режими – най-често прилагаме обезболяващ режим първо и след него режим ускоряващ костното зарастване;

При лечение на заболявания на гръбначния стълб и особено при такива засягащи междупрешленните дискове – има силен обезболяващ ефект и изразено ускорява възстановяването след травми/заболявания на прешлените и междупрешленните дискове;

Начина на приложение, честотата и продължителността се определят индивидуално – според заболяването и според скоростта на възстановяване. Уреда представлява малка възглавничка , която се поставя под или върху третираната зона на пациента. Няма дискомфортни усещания , може да се усеща леко вибриране , което не е неприятно за животните.

Предлагаме подстригване,  къпане, рязане на нокти, почистване на уши, разресване, изобщо всички процедури, за да стане вашия любимец неотразим.
За екзотичните животни – рязане на нокти , пилене на клюн и нокти на папагали, подрязване на крила.

Убедени сме, че правилно изпълнената схема на ваксинации защитава вашият домашен любимец от много опасни и фатални заболявания. Предпочитаме да се грижим за профилактиката на нашите любими пациенти, отколкото да лекуваме болести свързани с тежко страдание.

Паразитологичните изследвания на фекалии и кръв  дават възможност да откриваме вътрешни паразити, много от които са опасни и за хората. Както обичаме да се шегуваме: “Микроскопът е пръв приятел на ветеринарния лекар”, поне що се отнася за паразитология. Няма по-точен начин да определиш една болест от това да я “видиш” с очите си.
Фекалните изследвания откриват едноклетъчни паразити (кокцидии, гиардии), кръгли червеи- глисти, плоски червеи-тении . Това изследване правим задължително при всички бебета кучета и котки  и го препоръчваме на всички наши пациенти  по време на годишната им ваксинация. Улеснение за нас е ако при преглед на вашето куче или коте (също и екзотично животно) носите в чисто бурканче 5-10 грама фекалии за изследване (около 1-2 чаени лъжички или повече). В противен случай взимаме секрет ректално със специална пръчица, което не е приятно за домашните любимци, особено за котките, а и не винаги получените фекалии са достатъчни за изследване.Задължително е всеки домашен любимец ежегодно да има фекално изследване.

Кръвните паразитологични изследвания също са много важна част за определяне на здравето на животното.С малко количество кръв се правят специфични тестове установяващи дали любимеца ви е заразен с паразити , пренасяни от кръвосмучещи насекоми.

Биохимичното изследване на кръвта ни дава много ценна информация за функционирането на органите в тялото на животното. При възрастни, тежко болни животни и животни преди операция, винаги се стараем да направим кръвни изследвания на нашите пациенти.

Пълната и диференциалната кръвна картина дават информация за кръвните клетки , техният брой и тяхното процентно съотношение.
Серологични изследвания на кръв, макар и често по-скъпи от обикновените кръвни изследвания доказват с голяма точност някои вирусни, бактериални и паразитни заболявания. Те откриват антигени или антитела на причинителя и поставят сигурна диагноза.
Хормонални изследвания – чрез тях се поставят диагнози на ендокринологичните заболявания. Изследването на половите хормони може с голяма точност да определи подходящия момент за заплождане на женското куче.

Изследването на урина е незаменимо при болести на отделителната система, а и на други важни заболявания,като например диабет.Препоръчва се и като част от профилактичния преглед при възрастни животни.
Цитонамазката представлява секрет от опредено място на тялото взет с тампон или отпечатък на стъкло и след това оцветен със специални багрила. Погледната под микроскоп, тя ни показва дали става дума за гноен процес или тумор, например.
Хистологичното изследване е метод на оценка под микроскоп на тънък слой тъкан. Чрез него се поставя точна диагноза и се прави разлика например между тумор и възпалителен процес,определя се точно типа на тумора. То е основен метод за диагностика в онкологията.
Микробиологичното изследване се използва в комбинация с други изследвания и открива точно причинителите на някои инфекции. Много често го използваме при инфекции на ушите, кожни инфекции, заболявания на простата, трудно заздравяващи рани, абсцеси.

Oбласт, на която все още не се обръща достатъчно внимание във ветеринарната медицина. Здравето на зъбите и венците има пряка връзка със здравето на сърцето, бъбреците и целия организъм. Би могло да се каже, че занемарените зъби намаляват съществено продължителността на живота на домашните любимци. Затова сме решили в нашата клиника да отделяме голямо внимание на предпазване от стоматологични заболявания и на тяхното лечение. Разполагаме с модерна стоматологична машина и с ултразвуков скалер за почистване на зъбен камък. Разполагаме и с пълен набор инструменти за работа по зъбите на зайците , морските свинчета и другите гризачи.

Стремим се да предложим най-добрите храни за вашите любимци, защото доброто хранене означава добро здраве. При нас ще намерите храните на  HILL’S, PURINA PRO PLAN, Royal Canin, Animonda. За зайчета , морски свинчета и други гризачи , както и за пернатите ви любимци –  Versele-Laga ,  Care plus-Beaphar и други. Като пример за аксесоари бихме посочили страхотните поводи, нагръдници и нашийници на Rogz , Ferplast, Nobby, както и  асортимент на водещи български фирми.

Джеймс Хериът, най-известният писател-ветеринарен лекар, е озаглавил всичките си книги със стихове от известна поема на Сесил Александър от 1848 г. в която се казва: “All Creatures Great and Small The Lord God Made them All” – “Всички създания, големи и малки, Господ Бог създал ги е всичките”.
Според нас ветеринарните лекари имат удоволствието и задължението да помагат на всички животни. Морски свинчета, зайчета, хамстери, папагали, игуани и други екзотични животни са чести посетители при нас. Обръщаме им голямо внимание.