Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Грижи за таралежа като домашен любимец

Грижи за таралежа като домашен любимец Алжирският или наричан още африкански таралеж – пигмей е екзотичен избор за домашен любимец , но не е труден за отглеждане. Със сигурност не е животинче за гушкане , но повечето позволяват лесно взимане на ръце.

Възможно е обаче да има и екземпляри, които никога да не свикнат с взимането на ръце и упорито всеки път да се свиват на топка. Ако в магазина имате избор , опитайте да вземете всяко едно от таралежчетата като подпъхвате ръката си леко под него – странично под коремчето. Нормално е ако се стресне , да издава съскащи звуци. Изберете това, което ви се стори най-дружелюбно като поведение, когато го вземете на ръце. Голямо изключение е таралежче да хапе , така че не се притеснявайте от това. Ако са изплашени и несигурни , те се свиват на кълбо и разчитат на бодлите си , а не на зъбките си.

Средно таралежчето живее 4-6 години , но може да достигне 9-10 години. Възрастните тежат около 260- 300 грама за женските и малко повече за мъжките, максимум 400 –500 грама. Не взимайте таралежче , което е под 6 седмична възраст.

Също така не взимайте друго таралежче , освен от точно този вид, който е разрешен за отглеждане като домашен любимец. Не забравяйте че нашенския , източноевропейски белогръд таралеж е под закрилата на закона за биологичното разнообразие!

Къде се отглежда? Най- подходящо е да се гледа в аквариум или в голяма пластмасов контейнер.Таралежчето има нужда от движение и не се препоръчва да се отглежда на малко пространство – добър размер е 1,20м на 1,20м и всичко по-голямо , разбира се. За постелка се ползва талаш или пресовани дървесни гранули. Много е важно пода да съда да е гладък , да не е телена клетка, защото ще си нарани малките крачета. Трябва да му предложите и скривалище , или място за сън . Ако това е плътна къщичка , или примерно обърната и леко счупена керамична саксия или подобен съд , вие няма да го виждате когато е вътре. Напълно ще го задоволи и кутия от обувки , кутия от носни кърпички с изрязан отвор и поставена така че да го виждате , но то да се чувства скрито – т.е. да има покрив над себе си . Не осветявайте със силна светлина местообиталището му – то обича приглушена, мека светлина. Най-добрата температура е 18-27 градуса . Задължително е всеки ден да се пуска да се движи на безопасно място , т.е. там където няма възможност да се скрие под мебели – примерно в коридор или баня. Трябва всеки ден да се взима на ръце и да се общува с него , за да се опитомява. По време на разходката му предлагайте различни лакомства ( кои са подходящи ще стане дума по-късно ). Не е добра идея да взимате повече от едно таралежче , защото не съжителствуват мирно и често ще се бият, независимо от пола.

С какво се храни? Естествената диета на таралежа се състои от насекоми, червеи,охлюви,голи охлюви, ларви и понякога малки гръбначни и плодове.

На нашия пазар вече се намира специална храна за таралежи , макар че не е лесно откриваема и все още не е широко разпространена. Тя представлява суха смеска от горе изброените неща в нужните пропорции. Когато няма такава на разположение , не е грешка таралежчето да се храни с гранулирана храна за котки – с най-високо качество и такава за кастрирани или по-малко активни котки , за да не е твърде калорична – особено важно за вече порастналите таралежи, тъй като те лесно затлъстяват. Препоръчва се гранулките да са леко счукани , за да са на малки подходящи парченца. В зависимост от теглото на животинчето от тази главна диета се дават 1-2 супени лъжици дневно. В добавка към нея се дава и около 1-2 чаени лъжички влажна храна , която е и като „лакомство” – парченца от консерва за котки или кучета, варено месо( пилешко или телешко ) или варено яйце,брашнени червеи. Има и специални консерви с червейчета и охлюви без черупка специално за таралежчета и други екзотични домашни любимци. Важното тук е че тези консерви са приготвени от „отгледани в контролирани условия ” червеи и охлюви – т.е. не са преносители на паразити или други заболявания ,както може да бъде, ако просто ги събирате от вън. Предлагайте ежедневно и около половин чаена лъжичка плодове – банан, грозде,ябълка , круша, боровинки , ягоди – нарязани на ситно , или зеленчуци – моркови , може и сварени, тиква,грах, домат,зелени листни зеленчуци. Когато давате влажна храна , не я оставяйте на разположение повече от 15-20 минути. Допустими лакомства са и сухите котешките лакомства , които могат да се крият из постелята, за да се стимулира търсещото храна поведение.

Постоянно в клетката трябва да има вода – или в стабилна керамична купичка на пода на клетката , или от специална поилка за пиене за дребни животни – ако таралежчето е свикнало с такава или вие го научите да я ползва. Храната се поставя в плитка керамична или метална купичка.

За препоръчване е таралежчето да се храни веднъж на ден , вечер.

Имайте в предвид , че когато таралежът усети нова за него миризма , може да прояви странно на пръв поглед поведение , наречено annointing или „намазване” (по себе си)Това вероятно е и причината да ги помним от детските книжки с ябълка или круша на бодлите J . Те започват да дъвчат или хапят източника на миризмата , образуват пяна в устата си , и след това така извръщат тялото си , че се намазват с тази пяна по бодлите – най-често успяват отстрани , но често и съвсем отгоре по гърба да се намажат с нещото , което най-често е нова храна , но може и да е нещо друго , което са срещнали в дома ви. Все още никой не е сигурен защо точно го правят – има много теории, опитващи се да обяснят това поведение.Две от тях са :

-таралежът се опитва да маскира собствената си миризма и така да се спаси от хищниците;

-пяната, която обазува , действа като токсин на враговете на таралежа и причинява дразнене, възпаление;

Каквато и да е причината , бъдете сигурни че това е напълно нормално поведение. Когато Ежко свърши с представлението , не е проблем да го избършете с влажна хавлиена кърпа, ако желаете.

Хигиенни грижи. Може да къпете таралежчето по следния начин – напълвате мивката с немного вода – топла. Разтваряте в нея котешки шампоан , или специален шампоан за екзотични животни. Постилате във водата хавлиена кърпа и слагате тералежчето върху нея . Къпете го със самата кърпа , ползвате и четка за зъби за да изчеткате бодлите му. Изплаквате с чиста вода направо под чешмата , или ако не е свикнало , пак пълните мивката с чиста вода.

Игра и забавления ? Трудно е да се каже, че таралежчето си играе ,или ползва играчки. Те обаче обичат да търкалят и да местят неща – това е част от естественото им поведение, когато си търсят храна. Сложете в клетката му например голямо дървено топче , ролки от

тоалетна хартия – срязани на две , картонени кутийки – тези неща то с удоволствие преобръща , рови под тях , премества ги. Някой таралежчета се научават да въртят колело , подобно на това за хамстери. Но , внимание! – то трябва да е подходящо за тях – най-добре дървено пластмасово с плътен под , а не с мрежа , защото ще си заклещят крачетата.

Здравни проблеми и грижи. Трябва щом се сдобиете с таралежче да се направи общ профилактичен преглед на животинката ,да се претегли, да се провери пола , да се обсъди хранене и отглеждане. Заедно с това е задължително да съберете фекалии и да ги донесете за изследване за вътрешни паразити. Много често таралежите имат и външни паразити – бълхи и кърлежи , за това препоръчваме да се третират срещу тях още щом дойдат в дома Ви. Ако се спазват условията на гледане и хранене , таралежчето ще се чувства добре и вероятно няма да боледува. Въпреки това , имайте в предвид по-често срещаните проблеми при тях , които понякога се случват въпреки всичките грижи.

Проблеми със зъбите. Както и при всички други месоядни те също натруват зъбен камък, може да имат възпаление на венците , счупени зъби ( от травма или неподходяща храна ) , понякога дори заседнали парчета неподходяща храна между зъбите. Признаците най-често са липса на апетит, слюнотечение , или просто отпадналост.

Проблеми с храносмилателната система – повръщане , диария или запек. Причината може да е в нeправилното хранене , или в чревна инфекция, чревни паразити.

Проблеми с дихателната система – кихане , изтечения от носа , дори развитие на пневмония е възможно при лоши условия на гледане, лошо хранене ( и двете понижават имунната защита ), при бактериални инфекции.

Кожни проблеми – паразитни , гъбични и бактериални. Най-често се изразяват в загубата на бодли на места , люспички по кожата , сърбеж.

Възпалени уши – забелязват се люспички по ушите , изтечения от тях , сърбеж.

Възпаления на очите – често протичат заедно със заболяване и на дихателната система , но могат да бъдат и самостоятелно засегнати.

Туморни заболявания също се срещат при тях , както и още ред вътрешни болести , чийто единствен забележим за Вас симптом може да е безапетитие , отказ да се движи, прекарва повечето време в сън и свит в скривалището.

Затлъстяването също е заболяване.

Каквото и нередно да забележите , обърнете се по най-бързият начин към ветеринарен лекар с познания и опит в лечението на екзотични животни.

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече