Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Стоматологични проблеми при гризачи и зайци

Стоматологични проблеми при гризачи и зайци Заболяванията на зъбите при зайците са често срещан проблем. Смята се, че те са в основата и на редица други заболявания – стомашно-чревни, очни, инфекциозни.

Зайците са растителноядни, като в естествената си среда се хранят с голямо разнообразие от тревни и дървесни видове. Уникално свойство на заешките зъби е, че растат непрекъснато през целият им живот. Здрав заек, който се храни правилно и дъвче достатъчно, успява с лекота да изтрива непрекъснато растящите зъби.

Причини за заболяванията на зъбите

Най-честите причини за стоматологични заболявания при зайците са генетични и хранителни.

Генетичното предразположение е често срещано. За съжаление при красивите декоративни породи, вследствие на близкородственото кръстосване много зайчета се раждат с неправилна захапка (неправилна подредба на зъбите и форма на челюстите). В резултат резците не се трият един в друг и израстват прекомерно дълги изкривявайки се в невероятни форми (виж снимките).

Такива зайчета се нуждаят от редовни корекции на зъбите всеки 1-2 месеца (зъбите нарастват с 1-1.5 см месечно). В някои тежки случаи се налага екстракция на резците. Това хирургическо отстраняване се извършва под обща анестезия. Оперираните зайчета успяват да поемат храната с устни, като постепенно свикват с липсата на извадените зъби.

Друга важна причина е неправилното хранене. Много зайци получават предимно зърнени смески или гранули (пелети). Така те получават лесно твърде много калории, почти без да дъвчат. С течение на времето кътниците им се удължават прекомерно и се насочват в неправилна посока. Долните кътници се насочват към езика, а горните към бузите, като често се образуват остри израстъци. Загубата на апетит и слюноотделянето са външни прояви на болката, която заека изпитва заради раните и инфекциите причинени от острите дълги зъби. Заешките зъби нарастват не само в устата. Удължават се и корените в костта. Последствията често са драматични – огромни периапикални абсцеси на долната челюст или увреждания на очите (горна челюст).

Метаболитни нарушения могат да бъдат допълнителна причина за стоматологични проблеми. При голям процент от домашните зайчета са налице недостиг на калций, витамин D, витамин С. Липсата на движение и на слънчева светлина също са предразполагащи фактори.

Признаци на проблеми със зъбите

Ранните признаци обикновено са неясни и често остават незабелязани от собствениците на заека. Това може да е промяна в хранителните навици – обикновено отказ от храни по-трудни за дъвкане. Или заека има апетит, хваща храната в уста, но после я изпуска. Може да има загуба на тегло, зле почистена и сплъстена козина (особено при прекомерно израстнали предни зъби – резци). В по-късен етап се наблюдава прекомерно слюноотделяне – мокра козина на муцуната и лапичките, лош дъх от устата, пълна загуба на апетит и силно отслабване. Съпровождащи проблеми могат да бъдат забавена перисталтика, увеличен болезнен корем, диария, абсцеси в областта на главата, сълзотечение (възпаление и инфекции на слъзния канал).

Диагноза

Стоматологичните заболявания при зайците са тежки и трудни за лечение. Затова е задължително прегледът на зъбите да е част от годишния профилактичен преглед. Ветеринарният лекар ще провери общото телесно състояние, състоянието на козината и на очите включително за оцветяване под очите или на брадичката и предните лапички (получават се при сълзотечение или слюноотделяне), ще провери за отоци или удебелявания на долната челюст. Огледът на резците е лесно изпълним. Ако ветеринарният лекар прецени ще прегледа и кътниците с уред със специален накрайник. Прегледът на кътниците е по-труден, защото зайците движат езика си и дъвчат спекулума на светлинния уред. При установяване на асиметрия или остри ръбове на зъбите или наранявания на лигавицата, ветеринарният лекар ще ви препоръча пълен преглед с обща анестезия, като едновременно с това ще се приложи необходимото лечение. Освен подробният преглед в много случаи се налагат рентгенови снимки за оценка на корените на зъбите (размери, форма, периапикални абсцеси и др.) и лицевите кости.

Лечение

Първа стъпка е стабилизиране на общото състояние на заека със зъбни проблеми. Много такива пациенти са отслабнали, с намалена перисталтика, с диария, не са се хранили с дни, обезводнени са, имат ниска телесна температура. Прилагането на течности, обезболяващи лекарства, антибиотици, възстановяване на телесната температура, възстановяване на храненето са важна част от лечението.

След стабилизиране се преминава към стоматологично лечение. Избира се анестезия подходяща за състоянието и възрастта на заека. Корекцията на резците и кътниците се извършва със специализирана стоматологична машина и инструменти.

Ако има оформен абсцес е наложително хирургическото му лечение с пълна упойка . Често се налага рентгенова снимка, екстракцията на засегнатите зъби , кюретиране на костта. Винаги се прилага продължително антибиотично лечение.

Как да предотвратим проблемите със зъбите ?

Основния начин е правилното хранене. Смесеното ливадно сено е най-важната част от диетата и трябва всеки ден да се дава в обилни количества- на воля. Добавяйте висококачествени гранули за декоративни зайци само по 1-2 супени лъжици дневно.

Ако е възможно осигурявайте ежедневно активно движение извън клетката. Не допускайте затлъстяване , а ако зайчето ви вече е с наднормено тегло регулирайте храненето и физическата му активност .

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече