Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Здраве за домашните любимци в старостта

ЗДРАВЕ ЗА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ В СТАРОСТТА За повечето от нас малко неща в живота са по-удовлетворяващи от любовта и приятелството, които ни дават любимите животни. С годините вашият вече остарял домашен любимец се превръща в истински член на семейството. С правилни грижи за здравето му, той може да живее още много щастливи години.

ВАШИЯТ ОСТАРЯЛ ЛЮБИМЕЦ

Остаряването е процес, който води до постоянно намаляване на физическите способности на вашето животно. Старостта при кучетата и котките започва, когато те достигнат 5-7-годишна възраст. Различните породи и отделните животни се различават в процесите на стареене. За да увеличите продължителността и качеството на живот на вашия любимец, е важно да обсъдите с вашия ветеринарен лекар рисковете за здравето на вашето възрастно куче или котка. Рисковите фактори произлизат от начина на живот, околната среда, предишни здравословни проблеми. Някои от тези фактори не могат да бъдат контролирани. Такива са например наследствените предразположености на някои породи към дадени заболявания. Други фактори, като ниво на активност (разходки), условия на живот, качество на медицинското обслужване и храна се контролират лесно от собственика. Ветеринарният лекар може да помогне в определяне на специфичните рискови фактори за вашето куче или котка, така че да се справите по-ефективно с поддържането на здравето им Рискове:

Пълнотата. Това е един от най-сериозните проблеми, застрашаващи здравето на вашия любимец. Старите животни са склонни към напълняване, защото метаболизмът им се забавя, активността им намалява, а често пъти апетитът им остава същия. Пълнотата със сигурност води до заболявание на сърцето, бъбреците, ставите и др. органи. Тъй като метаболизмът на старото животно се забавя, възможно е да забележите повишена чувствителност на горещина и студ. Намалява продукцията на някои хормони, които отговарят за терморегулацията, така че кучето или котката ви може по-често да трепери от студ или да пъхти от жега, независимо от температурата навън

Тежките инфекции на венците и загубана на зъби са често срещани проблеми при любимците в напреднала възраст. Загубата на зъби е голям проблем, тъй като може да наруши процеса на хранене и дъвчене, и да намали апетита като цяло. Още по-сериозен проблем за здравето на животните са бактериите, които навлизат в кръвта през инфектираните венци. Ако е необходимо, ветеринарният лекар ще ви посъветва зъбите да се почистят професионално с ултразвук или с инструменти, както това се прави при хората. Вероятно ще е необходимо да почиствате зъбите на любимеца си в къщи с подходящи разтвори или пасти, с помощта на четка за зъби. Кожните заболявания са по-често срещани при старите животни. Кожната еластичност намалява, космените фоликули работят по-бавно, кожният имунитет намалява. Като резултат козината оредява, инфекциите и туморите на кожата се срещат по-често. Обонянието, зрението, слухът, вкусовите възприятия намаляват с увеличаване на възрастта. Много животни се адаптират добре към тези промени, но при загуба на обоняние и вкус често намалява апетитът. За такива животни е жизненоважно да се хранят с балансирана диета с високоенергийно съдържание. Някои заболявания на очите като катаракта (перде) и глаукома, инфекции и тумори на очите и ушите са характерни предимно за възрастните кучета. Ако кучето или котката ви не са били кастрирани в ранна възраст, с напредане на възрастта е много голям рискът от болести на половата система. Инфекцията на матката (пиометра) се среща твърде често при възрастните женски кучета и котки, а възрастните некастрирани мъжки кучета са застрашени от инфекции и тумори на простатата. Туморите на млечните жлези практически не се срещат при женски животни, кастрирани в ранна възраст, докато при некастрираните са най-често срещаното туморно заболяване, в много случаи с фатални последствия. Късната бременност при едно старо куче или котка също може да доведе до сериозни усложнения и рикс за живота. Заболяванията на жизненоважни вътрешни органи като сърце, бял дроб, бъбреци, черен дроб и др. се срещат значително по-често при възрастни кучета и котки. Тези органи работят непрекъснато много години и с времето ефективността им намалява. Затова е много важен контролът върху функцията на тези органи и дори промяна в диетата за подобряване на здравето. Ако кучето или котката ви яде храна, предназначена за много по-младо животно, то високото съдържание на протеини, фосфор, натрий (сол) и др. в тази храна могат с времето да предизвикат увреждания в организма. Ето защо ветеринарният ви лекар ще ви препоръча храна с подходящо съдържание за възрастта на любимеца ви. Какво може да се направи Балансирайте активността и консумацията на храна на любимеца си, за да избегнете натрупването на тегло. Ветеринарният лекар може да ви препоръча подходящото физическо натоварване и храна с подходящ баланс на калории и хранителни вещества.

Храните, предназначени за този период от живота на любимеца ви, осигуряват необходимото количество протеини, витамини и минерали, а мазнините и калориите са намалени. Те имат повишено съдържание на целулоза, за да осигурят усещането за ситост. Поддържайте мястото за спане и игра на любимеца ви чисто, сухо и топло през цялото време. Ако имате няколко животни, осигурете на по-възрастното възможност да пие вода и да се храни, без да се налага да се конкурира с по-младите. Ако е възможно, проверявайте устата за зачервяване на венците или клатене на зъби или необичайно подуване от всякакъв род. Проверявайте очите за зачервяване, необичайно помътняване, изтечения или дискомфорт. Проверявайте ушите за натрупване на повече ушна кал, секрети или необичайна миризма. Редовно и старателно решете любимеца си. Така не само ще отстраните замърсяване и косми, но и ще можете да откриете евентуални зачервявания, разчесвания, паразити и други промени, които иначе биха останали скрити под козината. За да поддържате кожата и козината здрави, голямо значение има качествената храна с подходящото ниво на някои есенциални мастни киселини, витамините А и Е, както и цинк. Ако зрението на любимеца ви е намалено, избягвайте да местите мебели или други големи предмети в дома. Следете дали любимецът ви уринира и дефекира редовно. Консултирайте се с ветеринарния лекар, ако пие необичайно много вода или количеството отделена урина се увеличи или намали. Периодично водете любимеца си на профилактични прегледи дори да изглежда добре. Професионалният преглед може да открие проблема в началния му стадий, когато е най-лесно да се лекува. Ако забележите промени в поведението или състоянието – не отлагайте да се консултирате с ветеринарния лекар, тъй като при старите животни дребните проблеми лесно се превръщат в големи. Следвайте препоръките, дадени ви от ветеринарния лекар (лекарства, разходки, диета). Ако любимецът ви не е бил кастриран, попитайте дали е удачно да се направи сега. Използвайте само храната, препоръчана ви от ветеринарния лекар. Тъй като много от лакомствата или храната от масата са богати на натрий (сол), не е препоръчително да награждавате любимеца си с тях. Използвайте за целта гранули от препоръчаната суха храна.

Домашните животни в наше време са късметлии. Те живеят по-дълго и са по-здрави от преди. И защото вашият ветеринарен лекар вижда толкова много стари животни и е наясно със здравословните им проблеми, той може да ви посъветва как да ги избегнете. Да имате щастлив и здрав любимец е просто въпрос на редовни профилактични прегледи, грижи и подходяща диета

ПРОФИЛАКТИЧНИ ВЕТЕРИНАРНИ ГРИЖИ ЗА СТАРИ ЖИВОТНИ:

– Общ профилактичен преглед – поне веднъж годишно – Стоматологичен преглед и почистване на зъби с ултразвук – Фекално изследване – Кръвни изследвания – Изследване на урина – ЕКГ и рентген на сърце – Контрол на теглото, консултации за подходящо хранене според възрастта.

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече