Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Най-често срещани сърдечни заболявания при кучетата и котките

Най-често срещани сърдечни заболявания при кучетата и котките Мисълта че кучетaта и котките имат сърдечни заболявания може да ви прозвучи странно. Истината е, че подобно на хората при домашните любимктци също има сериозни сърдечни болести. Понякога откриваме вродени сърдечни дефекти при млади животни, но в повечето случаи диагнозата «сърдечно заболяване» се поставя на куче или котка след 6-7 годишна възраст.

Сърцето е един изключително здрав и съвършено устроен мускул, който работи през целия живот и има огромни възможности за компенсиране на натоварвания. Вероятно това е причината първите признаци на сърдечни заболявания да са трудно забележими. Това е особено вярно за домашните котки и за малките декоративни породи кучета , които рядко са подложени на физическо натоварване. При тях увреденото сърце успява да задоволи нуждите на организма в покой и външни признаци няма. Тези малки членове на семейството по-късно се раболяват «изведнъж» , когато сърцето вече не може да изтласква кръвта дори и в спокойните моменти от живота.

Общи и трудно забележими в началото признаци на заболяването при кучето и котката са лесната умора , нежелание за разходки , сънливост, загуба на апетит и отслабване. Други признаци са бледи лигавици , пъхтене , дишане с отворена уста, кашлица-особено през ноща или рано сутрин, увеличен корем ( изпълнен с течност ) , колапс. При котките има някой особености , които трябва да се отбележат:

= дишане с отворена уста. Този признак е винаги сериозен при котката, особено ако тя е в спокойна обстановка без стрес и пъхти с отворена уста. Необходима е спешна помощ!

=повръщане и диария – да , това могат да бъдат признаци и на сърдечно заболяване

=пареза или парализа на задните крайници – котката не ги използва както трябва или ги влачи – изобщо няма чувствителност. Този признак се дължи на образуване на тромби , които запушват артериите в задната част на тялото.

= бледи ( с бял или синкав цвят ) и студени лигавици и кожа – венци , конюнктива , възглавнички на лапите ) – при кучето и при котката

= колапс ( кратко изпадане в безсъзнание без да има гърчове ) – при кучето и котката

Изключително важно е да се свържете с ветеринарен лекар ако забележите който и да е от посочените признаци. По-добре е да потърсите помощ навреме , а не когато е твърде късно.

Ветеринарният лекар ще използва няколко метода за поставяне на точна диагноза – подробен общ преглед и разговор за състоянието на пациента , внимателно преслушване със стетоскоп , изследвания на кръв и урина, рентгенови снимки, електрокардиограма, ехокардиография, мерене на кръвно налягане, изследване за сърдечни паразити.

Изключително важен е годишния профилактичен преглед, който задължително включва аускултация на сърце , ЕКГ при някакви съмнения или при възрастни животни ,мерене на кръвно налягане и други изследвания касаещи функцията на сърцето като ехокардиография и рентген.

Колкото по-рано в процеса на заболяването е поставена диагнозата , толкова по-голям е успехът на лечението. Освен предписаните лекарства много важно е и специалното диетично хранене за максимално удължаване на живота на домашния ви любимец.

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече