Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Основна програма за възпитание на кучето

ОСНОВНА ПРОГРАМА ЗА ВЪЗПИТАНИЕ НА КУЧЕТО Кучешките социални системи са много близки до човешките. Кучетата живеят в големи семейни групи; грижат се заедно като група или семейство за потомството; те кърмят малките си преди да им дадат полутвърда и после твърда храна; използват играта като форма на развитие на социални умения; комуникират активно гласно и безгласно, и, най-важното, те имат социална система, която е основана на принципа на уважението към другите. Битки за първенство/позиция,или за контрол, са изключително редки сред дивите каниди като вълците например. Освен в случаите, когато се касае за ненормални социални условия , повечето човешки социални отношения са основани на преговаряне и уважение към другите, отколкото на насилие. Йерархиите основани на подчинение, означават, че индивида, на когото другите се подчиняват, може да бъде различен в зависимост от социалните условия. Статута и обстоятелствата не са абсолютни. Например, в човешкото общество, едно дете се подчинява на изсикванията на родителите си, но същото дете може да бъде лидера на детската площадка и децата там се подчиняват на него. Кучетата се държат по подобен начин. Много е писано за това, че кучетата приемат човешките семейства като тяхната глутница. Въпреки че сравнението с глутница не е точно, кучетата са социални и очакват от хората правила, гледат към тях за насоки. Много често кучета, които спрат да правят това, или никога не са го правили, стават проблемни. Тази програма е първата крачка както към предпазване от такива проблеми , така и към третирането на всички форми на поведенчески проблеми. Всички социални животни си създават някаква структура от правила. Тази структура им позволява да общуват едно с друго. Понеже кучетата толкова приличат на хората в много отношения, и често вникват и внимават в думите, които изричаме, се смята че добре се вписват в човешката система от правила. Малките кученца всъщност се нуждаят от насочване как да правят това, а проблемните кучета трябва да имат постоянна, доброжелателна, грижовна структура от правила, която ясно да им бъде обяснена. Ако кучето знае правилното поведение, което ще му донесе вниманието на неговите хора, това куче ще е възприемчиво за ръководене,за подчинение. Това е форма на дисциплина. Хората често бъркат дисциплината с насилието. Тази програма трябва да бъде изпълнявана без насилие и без физическо наказание. Малтретираните кучета ( системно наказвани физически), или се научават да не зачитат наказанието, или го търсят, защото то може би е техния най-чест контакт с хората. Целта на тази програма е да постави основите на добрите взаимоотношения между стопанина и кучето, и да научи кучето, че то постоянно трябва да се подчинява и да уважава хората, за да получи внимание. Това се прави по безопасен, грижовен, пасивен начин и често се оказва по-трудно, отколкото стопанина очаква да е

Причината- например, ако стопанинът говори, чете или гледа телевизия, и кучето става, идва до него, търка се в него, скача по него, или просто се притиска до него, обикновено човека пасивно се протяга и докосва или гали кучето. Кучето е контролирало цялото взаимодействие ! Резултат: куче-1; човек-0 , а хората дори не знаят, че са предавали към кучето и други сигнали, освен привързаност… При никакви обстоятелства стопанинът не бива да докосва, гали или изобщо да общува с кучето, докато кучето не се подчини и не очаква неговото внимание. Това става като накарате кучето да седне. Сядането няма нужда да трае дълго( 5 до 15 секунди), и много малките кученца може да не го правят перфектно, защото не ги свърта на едно място. Независимо, кученца дори на 5 седмици могат да се научат да сядат и да внимават за действията на стопанина си( гледат за насоки, гледат в очите, изглеждат щастливи и внимателни, докато са тихи и спокойни), в замяна на вкусна награда. Веднага щом кучето седне, човека трябва да каже “Добро куче” и да му даде мъничко лакомство. Също и да похвали и погали кучето.(вж.”Как да научим”Седни” по-долу) За куче, което вече знае как да сяда, единствения проблем ще бъде да изискваме това за всичко, което кучето иска. Правилото е: Кучето трябва да седне и да бъде тихо/спокойно, за да заслужи всичко, което иска, за остатъка от живота му. Това включва следното : o Храна(всички хранения) o Лакомства o Галене o Ресане o За да излезе или влезе o За да му сложите нашийник, повод, намордник o За да му избършете краката след разходка o За да бъде поканено на леглото или дивана( ако му е позволено ) o За да играе игри o За да играе с играчки o За да му бъде изваден кърлеж, да прегледате ушите или зъбите o За да бъде прегледана рана o За внимание o За всичко, което кучето иска! Всичко, което кучето трябва да направи, е да седне, да бъде тихо, да гледа в стопанина си и да чака насоки, заповеди. Това отнема само секунди, но цената му е неизмерна. Всички кученца трябва да научат това, и никое куче не е твърде старо, за да го научи. Ако кучето е по-възрастно или има артрит, може да му бъде по-удобно да легне

Всички кученца трябва да бъдат отглеждани с това просто, но мощно подчинително поведение. Това нямада отнеме живеца или индивидуалността на кучето. Това ще позволи на стопанина да има по-добри взаимоотношения с кучето и да го контролира. Последното може да бъде жизнено важно, ако кучето попадне в опасна ситуация. Ако имате куче, което е твърде напористо и енергично, може да ви се стори, че постоянното му наблюдение и коригиране са изтощителни. Тогава ще се ядосвате на кучето и няма да практикувате правилно модифициращата програма, и вероятно кучето ще ви надмогне, като ви изтощи. Ако последното се случи, кучето ще се научи да практикува неприятното си поведение. За такива случаи, по-добра опция е да игнорирате и да затворите кучето, докато не сте готови отново да работите активно с него. Мястото, където ще го оставяте, трябва да бъде уютно- сухо и удобно, безопасно, да има играчки и неща за гризане. Ако практикувате игнорирането, работете с кучето по 8-12 пъти дневно, всеки път по 10-15 минути. Запомнете, през цялото време, когато кучето е с вас, трябва да прилагате споменатите правила. Това означава, никакво внимание за кучето, докато то не седи мирно и кротко. Как тези методи лекуват или предотвратяват проблемно поведение?

  1. Сядането и чакането на сигнал от вас за всичко, което кучето иска, подсилва вроденото му социално поведение, и го учи да гледа към стопаните му за сигнали относно правилността на поведението му.

  2. Позволяват на кучето да се успокои- седналото куче е по-малко активно от това, което тича наоколо и има възможност да възприеме устните( звуковите) команди.

  3. Постоянно упражнявано, това подчинително поведение позволява на кучето да предвижда какво се очаква от него и му се дава възможността да заслужи вниманието на стопаните си. Какво да запомните:

  4. Започвайки незабавно, кучето трябва да започне да заслужава, ”заработва” всичко, което иска- за остатъка от живота си ! Кучето прави това, като тихо седне и остане на място за момент( гледайки към вас).

  5. Кучето се кара да седне като кажете името му и тогава “ Седни!”. Това може да се повтаря на всеки 3-5-секунди, ако е нужно.

  6. Ако кучето откаже да се подчини и да изпълни, отидете настрана от него, оставете го. Евентуално то ще ви последва. Щом се покаже около вас, или иска вниманието ви, пак му кажете да седне по описания по-горе начин. Ако пак не изпълни, пак отидете настрани и го оставете.Рано или късно това куче ще капитулира.Просто имайте търпение

  7. Веднага щом кучето седне, го наградете с похвала. Награда с лакомство ще ускори процеса за куче, което още не знае как да сяда.Следващата стъпка е да научите кучето на “Стой!”(вж.Как да научим кучето на “Стой”) , и запомнете, че кучето трябва да изпълнява “стой”, докато вие го освободите. Отначало изисквайте да стои за кратко и постепенно удължавайте времето.

  8. Наблюдавайте за едва доловимо, настойчиво предизвикателно, незачитащо поведение. Очаквайте да правите и грешки- не се карайте с останалите членове на семейството ви за това. Това няма да помогне на кучето. Очаквайте че на моменти целия процес ще ви дразни или ядосва. Но запомнете че кучетата четат езика на тялото много по-добре от вас, и че постоянно наблюдават за тяхната възможност за надмощие. Използвайте това наблюдателно поведение и го оформете в уважително, подчинително поведение.

  9. Запомнете че всеки у вас трябва да бъде последователен и да работи с кучето. Децата трябва да бъдат наблюдавани , за да е гарантирана безопастността им и за да не научат кучето на грешно поведение. Децата трябва да разберат разликата между “храна-заплата” и “подкуп”, и трябва да не дразнят кучето. Да размахват храна пред него или наблизо, е покана за него да се изправи и да скочи. Всеки трябва да умее да награждава кучето след като е изпълнило команда или се е държало по подходящ начин, като му каже “ стой”, и бързо да допълни гласовата похвала с лакомство, което по “магичен” начин да се появява на отворената длан. 7.Награждавайте кучето. Това трябва да бъде весело, забавно – за всички!

ДА НАУЧИМ КУЧЕТО НА “СЕДНИ!”

Ще използвате хранителна награда-“заплата”, особено ако кучето трябва да промени нежелано поведение. Много хора имат големи предубеждения към хранителните награди за кучето. Обяснението е, че те не разбират, че хранителната награда не е подкуп, а по-скоро заплата. Важно е да се разбере разликата между двете и да избягвате подкупа. Той идва преди желаното поведение като примамка, съблазън, за да отклони вниманието на кучето и да се предотварти дадена постъпка, която стопанина иначе не би могъл да контролира. Това е тъжна, но честа ситуация, в която стопанина се оказва. Наградата, или заплатата, идва след постъпката, в замяна на добро поведение, когато кучето перфектно е отговорило на заповед от стопанина си. Това означава, че кучето е внимателно към желанията на стопанина, чака неговото внимание, съобразява се с неговите нужди, и отговаря подходящо, за което то е научило, че може да заслужи награда. Стопаните обикновено бързо разбират тези разлики и си дават сметка не само че са подкупвали кучето си, а и че самите те не са се чувствали добре, правейки така. Правилното награждаване поставя началото на състрадателен, но дисциплиниращ контрол

Наградата- храна ,може да не е необходима, за да се учи и да затвърждава наученото куче, което вече знае как да седи; тя може да бъде много полезна в обучението на малки кученца, които не знаят как да сядат, за да се научат да го правят. Кученцата са бебета и не могат дълго да задържат вниманието си. Храната им помага да се концентрират. Ако държите храната-награда в ръката си между 2 пръста и поставите ръката си пред носа на кучето, и после я вдигате и сваляте, главата на кучето ще започне да се движи, за да следи движението. Постепенно кучето ще седне, защото ще му бъде по-лесно да следи ръката. Ако през това време повтаряте “седни” през 2-3 секунди, и веднага щом седне- “добро куче, браво” и веднага дадете наградата, кученцето ще схване. Това се повтаря докато кучето се научи да сяда безгрешно и без да упорства.Това упражнение обикновено отнема по-малко от 30 минути за кученце , което все още не е развило погрешни навици. Необходимо ли е да натискаме кучето по задницата, за да седне?Не- особено имайки впредвид колко големи са хората , а колко малки са кученцата. Това важи особено за кучета, които са предразположени към проблеми с тазобедрените стави. Има 3 други възможности:

  1. Можете нежно да поставите ръката си зад кучето, така че когато отстъпва, да се блъсне в нея. Тогава нежно го поставяте да седне и веднага награждавате .
  2. Може друг човек да седи зад кучето с крака близо до хълбоците му и с тях леко да му помогне да седне.
  3. Може да се използва специалната каишка за глава – Halti, кучето с нея бързо се научава да сяда.

ДА НАУЧИМ “СТОЙ”

“Стой” може да бъде по-трудно за научаване от “Седни”, защото тенденцията е да пришпорваме кучето и да искаме по-бързо да го изпълни. Има огромна разлика, вариабилност в способностите на различните кучета да релаксират( да се отпуснат и да останат спокойни) и стопаните често им дават непоследователни сигнали чрез езика на тялото. Сред най-честите грешни сигнали е говоренето на кучето и казването му да стои на място, през рамо, или след като вече сме се обърнали и се отдалечаваме от него. Куче, което не знае как да изпълни “стой”, никога няма да го научи по този начин и ще бъде стресирано. Преди кучето да научи “стой”, трябва да знае как да сяда. Ключовата точка е то да заеме подчинителна поза- сядането е по-малко реактивна поза от стоенето изправен, а лягането е по-малко реактивно от сядането. Някои кучета са по-спокойни легнали и това трябва да предпочетете за тях ( вместо седни)

Кажете на кучето “Седни” , похвалете го с думи, кажете “Стой!”, и направете микроскопична стъпка назад. Повторете “Стой!”, върнете се до кучето, повторете”Стой”, и го наградете с лакомство. Например: “ Бони- седни! – добро куче!( лакомство)- стой!- добро куче- стой!( направете стъпка назад, докато казвате “стой”- и спрете)- стой, Бони!- добро момиче- стой!(върнете се напред докато казвате “стой”)- спрете –Бони, добро куче!(лакомство)- О’К’!( след тази команда за свободно, Бони може да се изправи). ЗАПОМНЕТЕ

  1. Използвайте името на кучето- това ще го накара да ви обърне внимание. Може да го използвате често. Ако кучето не погледне веднага към вас, сложете лакомството близо до очите ви. ( Може да съчетаете поставянето на лакомството до очите ви с командата “Погледни!”)
  2. Повтаряйте командите често. Кучето има нужда от вашето потвърждение, одобрение. Когато то напредне в обучението, повтаряйте командите по-рядко и на по-големи интервали. Това е, което психолозите наричат ”оформяне” на поведението.Награждавайте кучето подходящо: o Храни , богати на протеин, подпомагат определени биохимични процеси в мозъка , които помагат на кучето да релаксира. o На кучетата не трябва да се дава шоколад, защото е токсичен за тях. o Някой кучета не понасят добре лакомства, които съдържат изкуствени оцветители или консерванти. o Кучета с хранителни алергии , или такива на специален хранителен режим, имат строги ограничения, засягащи и хранителните наградки- лакомства. o Обикновените кучешки бисквитки , които кучето получава често , обикновено не са достатъчна мотивация за него, а други храни са така желани, че кучето е твърде стимулирано от тях, за да е спокойно. Нещо средно между тези двете крайности е за предпочитане. o Наградите трябва да са много малки( по-малки от половината на нокътя на палеца ви!), за да не заситите кучето с тях, да не надебелее, или да се отегчи. o Ако кучето спре да отговаря за един вид награда, опитайте с друга. o Не позволявайте наградките да съставят по-голямата част от менюто на кучето; то има нужда от нормалната си , добре балансирана храна.
  3. Използвайте само 1 или 2 думи постоянно като освобождаваща команда- запомнете, че ако ги използвате, докато говорите на кучето, то ще се изправи. Ако се изправи преди да му кажете да го направи, накарайте го да стои и пак да стои, и чакайте 3 до 5 секунди преди да го освободите.
  4. Щом кучето стане по-опитно и изпълнява добре “Стой!”, постепенно увеличавайте дистанцията между вас и него.
Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече