Мили приятели, ветеринарна клиника Новет – Животните и ние отвори врати и сме на разположение за вас и вашите любимци!

Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Новет Каменица

гр. Пловдив
ул. Архитект Камен Петков №58
(вход откъм улица Ралица)

0884 10 43 54

понеделник до събота: 9:00 – 18:00
неделя: почивен ден

Още контакти и карта ➝

Диария

Диария Диарията е храносмилателно разстройство, което се характеризира с отделяне на по-размекнати или по-воднисти от обичайното изпражнения. Животни с диария дефекират по-често от обикновено, понякога дори го правят вкъщи, а също така може да се наблюдават кръв, слуз или паразити в техните изпражнения. Има много причини за диария – ядене на отпадъци, поглъщане на чужди предмети, рязка смяна на храната, вирусни и бактериални заболявания. Диагностичните тестове включват: фекално изследване, кръвна проба, рентгенография или ехография на корема, ендоскопия и тъканна биопсия. Лечението варира според причината, но обикновенно включва специална диета и/или лекарствени препарати.

Какво е диария ?

Домашните любимци с диария имат размекнати или воднисти изпражнения и понякога дефекират по-често от обикновенно. Много случаи на диария могат да отшумят за ден или два без лечение. Животни с диария, продължаваща повече от няколко дни или показващи по-тежки признаци като повръщане, загуба на апетит, летаргия и сънливост, трябва незабавно да бъдат прегледани от ветеринарен специалист. Малките кученца и котенца са особено чувствителни към дехидратация (обезводняване ) в следствие на диарията.

Какви са признаците на диария ?

Заедно с воднистите или размекнати изпражнения, животни с диария могат да покажат и следните признаци:

Кръв или слуз във фекалиите; Глисти или други чревни паразити; Чести дефекации; Спазми и болка при дефекиране. Други симптоми, които индикират по-сериозен проблем са:

Гадене или повръщане; Липса на апетит; Летаргия ( отпуснатост, апатия ) или слабост; Коремна болка; Загуба на тегло.

Какво причинява диария ?

Съществуват много причини за диария. Най-често тя се причинява от нещо изядено, което нормално не присъства в диетата на домашния любимец, напр. кухненски отпадъци. Друга честа причина за диария е рязката смяна на диетата. Затова при преминаването от един вид храна към друг най-добре е това да става бавно, поне за около седмица. Новата храна се предлага примесена към старата и постепенно се намаля количеството на старата, докато това на новата храна се увеличава. Този преход позволява на храносмилателната система на домашния любимец да се адаптира към новия вид храна и понижава вероятността от диария.

Кученца и котенца с диария, както и животните, показващи признаци на повръщане и отпадналост (сънливост), трябва да бъдат прегледани от ветеринарен специалист, незабавно!

Потенциални причини за диария могат да бъдат и:

Прекомерното намножаване на бактерии в стомашно-чревният тракт; Вируси; Паразити (глисти, гиардии, изоспори); Поглъщане на чужди предмети (играчки, кости, полиетиленови торбички и др.); Хранителни алергии; Възпалителни процеси в червата – ентерити, колити; Антибиотици и други лекарства; Токсини; Заболявания на други вътрешни органи – панкреас, черен дроб; Туморни заболявания;

Как се диагностицира диарията?

Диагнозата зависи от тежестта на клиничните симптоми, които проявява животното и от продължителността на проблема. Диагностичните тестове магат да включват:

Изследване на изпражненията за вътрешни паразити, микробиологично изследване, тест за вирусно заболяване (напр. парвовироза при кучетата ); Общо кръвно изследване за евентуално скрито системно заболяване (заболяване, което афектира върху целия организъм); Специфични кръвни тестове – изследване на хормона на щитовидната жлеза, панкреатични тестове или тест за котешки левкемичен вирус; Рентгенография на корем за визуализиране на възможни обструкции (запушвания) на червата или погълнати чужди тела; Ехография; Ендоскопия и биопсия (тъканна проба) при хронични случаи на диария.

Лекуване и изход

Лекуването е различно и зависи от причината . При по-леки случаи на диария, вашият ветеринарен лекар може да препоръча само преминаване към специална лечебна диета (храна, която по-лесно се усвоява от храносмилателната система на вашия любимец). При бактериални или вирусни инфекции се налага да бъдат приемани антибиотици, а също и пробиотици, за възстановяване на нормалния бактериален баланс в червата. В случай на паразитна инвазия се дават съответните обезпаразитяващи средства. Диария, причинена от поглъщането на чужди предмети в повечето случаи изисква оперативна намеса.

Много хронични случаи на диария често се третират със специализирана диета и лекарства. Понякога причината не може да бъде отстранена напълно, в тези случаи се налага тя да бъде контролирана (подтискана) през целия живот на домашния любимец.

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Съгласявам се Научете повече