Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Отравяне с... грозде

Кучетата имат достъп до грозде по много начини – може да го консумират направо от лозницата , да си хапват ( крадат ) от нашите чинии , дори те обичат да ядат гроздето което се пресова ( мачка ) за вино , обичат и стафидите. Някой хора дори използват грозде и стафиди като награди при обучение. За жалост кучетата могат да имат сериозни и опасни реакции към този плод. Чувствителните кучета са изложени на риск от първоначални гастро-интестинални смущения и последваща остра бъбречна недостатъчност.

Механизъм на действие

Все още остава недоизсяснен.Теориите предполагат метаболитни нарушения, нефротоксичен микотоксин, и реакция на идиосинкразия (свръхчувствителност ) . Кучетата , които са развили бъбречна недостатъчност, са поели гроздето по различен път – купено от пазара , намерено в задния двор , пресовано грозде от винарните. Опасни са както сортовете със семки , така и тези без семки. Не е опасен обаче екстрактът ( олиото ) от гроздовите семки , само целите зърна или стафидите.

Клинични признаци

Най-ниската документирана доза, за да настъпи отравяне е 9 до 19 грама на килограм телесно тегло. (Т.е. за 10 килограмово куче минимум 90 -190 грама грозде се счита за токсично).Тъй като не е известен механизма на действие , всички случаи на приемане на грозде трябва да се считат за потенциално опасни. Повръщането е един от първите симтоми и настъпва до 2 часа след изяждането на гроздето. Други признаци които могат да настъпят през първите 5 – 6 часа са диария , летаргия и полидипсия ( увеличен прием на вода , жажда ). Признаци на остра бъбречна недостатъчност могат да се появят през първите 24 часа до няколко дена . Те могат да бъдат безапетитие , летаргия , депресия, повръщане, диария, болка в коремната област,тремори , обезводняване. Има промени в биохимичните показатели на кръвта – повишени калции , урея, креатинин, фосфор. Може да последва некроза и минерализация на бъбреците.

Диагноза

Клничните признаци на отравянето с грозде си приличат с другите причини на остра бъбречна недостатъчност. Диагнозата се поставя на базата на забелязано ядене на грозде и гроздови продукти , типа на клиничните признаци и наличието на остра бъбречна надостатъчност, доказана чрез кръвни изследвания.

Лечение

Ако изяждането на гроздето е било скоро – до 2 часа , се предизвиква повръщане и се дава активен въглен . После се започва флуидна терапия ( венозно вливане на течности )– през първите 48 часа това може да преодврати появата на острата бъбречна недостатъчност. Следят се биохимичните кръвни показатели – поне за 72 часа. Според състоянието се прилагат различни медикаменти.

Прогноза

Зависи от това колко скоро след поемането на гроздето е започнало лечението , състоянието на животното при приемането и как прогресират клиничните симптоми. Прогнозата е добра ако бъбречната тъкан остане незасегната и се изпълни подкрепящата терапия. Ако кучето спре да образува урина , прогнозата е лоша.

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече