Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Бременност и раждане при кучето и котката

Продължителността на бременността при кучето и котката е средно 60 дни, но трудността точно да се определи времето на овулация, неколкократните оплождания и непостоянната продължителност на еструса затрудняват определянето на датата за раждане. Традиционното 63-65 дни от първото оплождане не е перфектната формула. По-точен е интервал от 56 до 70 дни от първата среща с мъжкия. Бременността с повече плодове обикновено трае по-кратко (56-57 дни), а такава с един-два плода – по-дълго (58-60 дни).

Как се диагностицира бременност? Палпация* на корема между 20-ия – 30-ия ден след първото оплождане е лесен и достъпен метод. Не винаги обаче е успешен, ако кучката или котката са нервни или са с наднормено тегло. Ехографското изследване е най-лесно и точно между 21-35 ден от заплождането. Рентгеновата снимка също е добър диагностичен метод. Извършва се около 40-ия ден от бременността, когато вече са оформени елементите на скелета. Не е вреден за плодовете и за матката. Обикновено се използва и за определяне броя на плодовете и големината им.

Как да се грижим за бременната кучка или котка? Желателно е още преди заплождането животното да бъде ваксинирано и обезпаразитено. По принцип не се препоръчва ваксиниране по време на бременност. Важно е и третирането за вътрешни паразити. То също е добре да е извършвено преди оплождането, тъй като ако майката има глисти, техните ларви преминават през плацентите в плодовете и кученцата се раждат с глисти. Малките се заразяват с ларвите на глистите и когато сучат от опаразитената майка. По време на бременността могат да се използватт противопаразитни препарати и вашият ветеринарен лекар ще определи какви. Ако с фекална проба* е доказано, че бременната женска има чревни паразити, трябва да се използват препарати, които имат ларвоцидно действие, именно за да се предпазят плодовете от заразяване. При всички случаи след раждането е добре да се изследват фекалии и малките да се третират своевременно.

Обезпаразитяването за външни паразити също е важно и може да продължи и по време на бременността с подходящи средства. Трябва да се избягват органофосфорни и карбаматни съединения.

Ако се наложи кучката (котката) да бъде лекувана от някакво заболяване по време на бременността, ветеринарният лекар ще прецени кои препарати може да използва, но вие задължително трябва да го информирате за вероятността животното ви да е бременно.

Хранене по време на бременност. Диетата на женската в първите 4 седмици след заплождането не е нужно да се променя – качествена гранулирана храна в количество, съответстващо на породата и активността, е напълно достатъчна. Увеличаването на количеството започва през 5-тата – 6-тата седмица – първоначално с 20-25%, за да достигне до 50% през 8-та- 9-та седмица и първата седмица след раждането. След първите 4 седмици се дава храна, формулирана специално за бременни и кърмещи кучки. Тя е с повишено съдържание на протеини , енергия и минерали. Ако използвате готова гранулирана или консервирана храна за бременни животни , не е нужно добавянето на витамини и минерали.Повечето собственици имат силно желание да дават калциеви препарати и витамин Д , но те невинаги са нужни и дори могат да бъдат вредни. Във втората половина на бременността и по време на лактацията нуждата от минерали наистина е повишена , но те се покриват от повишеното количество храна( особено когато тя е качествена ). Излишъкът на калций , особено в края на бременността, води до предразположение на малките към подуване и превъртане на стомаха , пречи на абсорбцията на цинк , манган и други есенциални минерали и може да предразположи женската към трудно раждане. Калциеви препарати могат да се дават само по съвет на ветеринарния лекар на кучки с история на еклампсия и ако женската се храни с домашно приготвена храна.

През последните седмици от бременността може да храните женската по-често и с по-малки порции , тъй като капацитетът на стомаха е намален поради притискане на бременната матка. В никакъв случай не допускайте прехранване и затлъстяване – това обикновено затруднява раждането.

След раждането, втората и третата седмица от лактацията са свързани с най-голям стрес за женската. Изискванията към калоричността на храната са двойни в сравнение с периода преди бремеността. През 4-тата седмица на лактацията количеството и калоричността на храната се намаляват. Много е важно да се позволи на кърмещата женска да се храни на спокойствие без да бъде притеснявана от малките. Няой женски губят значително от теглото си , докато се грижат за голям брой малки, тъй като рядко имат възможност да се хранят спокойно.

Активност по време на бременност. Ежедневните разходки са задължителни. Кучетата , свикнали да тичат заедно със стопаните си , могат да продължат да правят това през първите 4 – 6 седмици от бременността. Стопанинът трябва да внимава да не преуморява животното, особено в късната бременност.

Раждане. 7 до 14 дни преди предполагаемта дата пригответе място за раждане , за да може женската да свикне с него. Нека то да е обичано от нея място , но сравнително изолирано и спокойно.Продават се специални пластмасови „родилни отделения” ,но и вие може да си направите такова. Условието е да може да се почиства ( при нужда и дезинфекцира ) лесно, да има вътрешен предпазен бордюр (женската да не може да се притисне плътно до стената и да смачка някое малко ) , да е толкова високо, че да не могат малките да излизат, но майката да може да излезе и да се храни спокойно. Застелете мястото с хавлиени кърпи. Температурата на помещението трябва да е 23-24 °C . Стопанинът трябва да си приготви малки хавлиени кърпи за обтриване на новородените, чисти ножици, дебел памучен или копринен конец, йодна тинктура или йодасепт, термометър за кучката ( котката) . Чрез измерване на ректалната температура може да се определи започването на раждането- тя се понижава до 37,2-37,7 °C 10 до 24 часа преди раждането ( нормалната температура е 38-39 °C ).

Най-често раждането започва през нощта и най-често минава безпроблемно. Осигурете спокойствие на животното ! Притеснявана, наплашена или нервна женска може да прекъсне вече започнал родилен процес!

Кои са тревожните симтоми по време на раждане ? Обикновено между ражданията на отделните кученца ( котенца ) минават по 10 – 30 минути. Активни напъни за повече от 30 минути без раждане на малко са обезпокоителни и трябва да се потърси ветеринарен лекар. Интервалът между отделните кученца( котенца) е различен – не е необичсайно за кучка или за котка да роди няколко малки, после да почине известно време ( без напъни ) ,преди да продължи процесът на раждане. В този случай , пауза по-голяма от 4 до 8 часа е тревожна.

Кучката може да иска да яде плацентите.Може да и го позволите защото в тях се съдържат хормонални вещества, които подпомагат раждането и свиването на матката след това. Ако женската не оближе активно новороденото от 1 до 3 минути след раждането му , стопанинът може да се намеси. Плацентата и всички ципи от околоплодния мехур се отделят с помощта на чиста , суха хавлия. Внимавайте, всичко е много хлъзгаво от околоплодната течност ! После кученцето активно се разтрива и подсушава с хавлиена кърпа. Устата и нослето се осмукват с гумен аспиратор. Обикновено майката прегризва пъпната връв, но ако не го е направила, собственика трябва да я върже стегнато на около 1- 1,5 см от кученцето с обикновен дебел конец и да я среже с чиста ножица. Краят се тушира с йодасепт. По най-бързият начин малките се дават на майката и се избягва продължителното им държане в ръце. Някой женски кърмят малките още докато раждат следващите , други кърмят след края на родилния процес.

Нормално е женската да няма апетит скоро след раждането. Осигурете и постоянен достъп до вода и храна и максимално спокойствие.

Раждането е един нормален, инстинктивен процес . Често пъти , ако собствениците са твърде нервни и притеснени, това чувство на безпокойство обхваща и животното, и пречи на нормалното протичане на раждането. Ако женската реши да се премести , да се скрие , или не хареса избраното от вас място , не и пречете, но дискретно я наблюдавайте.

Речник: Овулация- момнетът , в който яйцеклетката е готова за оплождане Палпация- метод за преглед с ръце Фекална проба- изследване на изпражненията под микроскоп Еклампсия- конвулсии, причинени от хипокалцемия Еструс- период от разгонването Лактация – млекоотделяне

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече