Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Тайната на щастливите котки и кучета

Тайната на щастливите котки и кучета Феромоните са изключително разпространени в животинското царство и са средство за комуникация между животните от всеки вид. Отделяните феромони от едно животно влияят върху поведението на останалите представители от същия вид. Маркирането с феромони е добре познато на всеки собственик на котка. Когато котката се чувства сигурна в своята среда, тя отърква глава в мебелите, ъглите, стената или краката на собственика. Така животното оставя своите лицеви феромони. Тези знаци са съобщение за сигурност, емоционална стабилност и маркиране на териториална собственост. Когато настъпи промяна в ежедневието на животното / като посещение при ветеринарен лекар, преместване в нов дом, гости у дома или дори нови мебели/ или ако животното е изплашено се отключва състояние на тревожност или стрес. Това състояние се изразява с промяна в поведението-като например маркиране с урина, драскане с нокти, загуба на апетит или отказ от игра и общуване.

Маркиране с урина

Това е най-първичният начин, използван от котките да маркират територията си. Независимо от пола, кастрирано животно или не, това е възможно да се прояви при всяка котка. Докато маркирането с урина навън се смята за приемливо, в къщи едва ли има собственик, който би се отнесъл толерантно към подобно поведение, заради изключително силната миризма и лошата хигиена. Маркирането с урина е лесно да бъде разпознато :

-котката избира вертикална повърхност-стена или мебел

-помирисва повърхността, докато тъпче с лапички

-обръща се с гръб, повдига опашка и изхвърля струя урина върху обекта.

Маркиране с драскане Има няколко вида драскане с нокти:

-драскане с цел подостряне на ноктите

-драскане върху хоризонтална повърхност след ставане от сън или по време на игра

-драскане върху вертикална повърхност, което е изпращане на сигнал. Само това може да се счита за

маркиращо поведение. Във всеки един от тези случаи продуктът на Ceva Sante Animale–Feliway® помага да се намали нивото на стрес и да се контролират неприятните поведенчески реакции, създавайки атмосфера на спокойствие в котешката среда. Feliway® е разтвор от синтетични вещества, имитиращи котешките лицеви феромони. Те създават усещане за сигурност и спокойствие. Може да се използва като спрей или с устройство, което се включва в електрическата мрежа и отделя веществата във въздуха.

Сравнение между натурални и синтетични феромони:

Натурални

Синтетични / Feliway®/ Пространствена ориентация Емоционална стабилност Социални контакти /вътре в групата/ Пространствена ориентация Емоционална стабилност Антагонист на маркирането с урина!

За разлика от естествените феромони, ефектът на Feliway® е универсален-влияе на всички котки!

D.N.P.-здраве и спокоен живот

Феромоните на „спокойствието” са идентифицирани при женските животни на почти всички бозайници-кучета, свине, коне, зайци. Подобни феромони отделят и лидерите на групи или стада животни. Те се излъчват през мастните жлези, намиращи се в гънките между млечните жлези. Тяхното действие е:

Усещане за привързаност /майка-бебе/ Спокойствие и увереност /при случващи се нови събития и за контрол в непознати ситуации/. Проблемите, които срещат собствениците на кучета, често налагат консултация с ветеринарен лекар или изискват специално скъпо струващо обучение на животното:

Повреждане на мебелите и други предмети в къщи Непрекъснато лаене, агресия Цапане в къщи с фекалии и урина Прекалено често наказания и строго отношение на стопанина като последствие.

Страх от раздяла или страх от силни звуци Посещение при ветеринарен лекар Преместване в ново жилище, транспорт Ново животно у дома

Всичко това са тревожни сигнали, които изискват вземане на мерки. Отговорът е D.A.P.® на Ceva Sante Animale. D.A.P.® (Dog appeasing Pheromone) е синтетичен аналог на ”спокойните” кучешки феромони. Те влияят на кучетата от всички възрасти, пол и породи. Създават усещане за сигурност и спокойствие и помагат на животното да се справи в непознати ситуации. Предотвратяват страха и паниката и неутрализират доминантното поведение.

Продължителност на действие на D.A.P.®

Фойерверки, светкавици, гръм 1 месец Отбиване на малки кученца, отделяне от майката, непознати хора 1 месец Преместване на ново място, пътуване 1-2 месеца Раздяла със стопанина 2-3 месеца

Феромонотерапията е нов е напълно естествен начин за контрол на стресовите ситуации при кучета и котки. Тя е абсолютно нов подход във ветеринарната наука. Feliway® и D.A.P.® връщат естественият баланс!

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече