Български

Novet – Animals and Us

Plovdiv
276, Bulgaria Blvd.

0888 83 83 42

032 96 31 29

Monday to Friday: 8:00 – 19:00
Saturday and Sunday: 9:00 – 18:00

More contacts and map ➝

Можете да смените езика в менюто. Разбрах

Take care of porches

This article is only available in Bulgarian. Please use your browser's translate function to read them. For instance, in Google Chrome, on mobile the translate function is available in the menu at top right (the icon with three dots), on desktop via Right Click > Translate to English.

Грижи за порчета Порчетата са игриви , интелигентни , любознателни и любящи , често тясно свързани със своите стопани . Те имат нужда от ежедневни игри и социално общуване , свободен достъп до прясна вода и храна , и редовни ветеринарни грижи. Порчетата трябва да бъдат кастрирани на около 5 – 6 седм. възраст, за да се предотвратят някои заболявания и да се намалят миризмата и агресията.

Биологични факти

Научното наименование на домашния пор e Mustela putorios furo. Домашните порчета са произлезли от Европейския пор и са естествени обитатели на много европейски страни. Средната продължителност на живота им е от 6 до 10 години. Средното телесно тегло на едно зряло порче е 1,2 кг за женските и 2 кг за мъжките.

Поведение

Порчетата са спокойни , дружелюбни , любопитни и игриви. Могат да се научат да идват при повикване от стопанина или при някакъв друг специфичен звук , като например цвърчене от гумена играчка .

Заради любознателната си същност , те харесват да изследват и „завладяват” недостъпни пространства. Стопаните трябва да създадат такава „изпитана” от порчето зона за игра. Всички дупки , по-големи от 2.50 см в стени , подове , канали и уреди , трябва да бъдат уплътнени , по-скоро с телена мрежа , отколкото с някакъв друг материал , който порчетата могат да премахнат . Порчетата обичат да дъвчат меки и еластични предмети , като например дунапрен , гумичка на молив и кабели, всички те могат да причинят задавяне или чревна непроходимост . За да се предотвратят наранявания и поглъщане на вредни предмети или вещества , порчетата се нуждаят от постоянен надзор когато са извън клетката . За да бъде задоволен инстинкта на порчето да прокопава тунели, стопаните могат да му предоставят одеала или килимчета в „безопасната за порчета зона(и) „ .

Порчетата могат да бъдат приучени да ползват специална тоалетна . Нормално поведение за тях е да влачат задните си части по пода след като са уринирали или дефекирали .

Лекото пощипване или захапване е естествено игриво поведение при тях . Ако порчето започне да хапе , той или тя , трябва да бъде прибрано в клетката за кратка почивка . Накрая порчето ще разбере , че хапането е нередно . Удрянето или порицаването по някакъв друг начин не се препоръчват.

Порчетата спят по 18 часа на ден и са най-активни рано сутрин и вечер. Нормално за тях е да треперят когато се събуждат от сън.

Хранене

Порчетата трябва да имат постоянен достъп до храна и прясна вода . За да сме сигурни , че порчетата получават подходящото хранене , най-добре е да се хранят със специализирана суха храна за порчета. Порчетата са строги месоядци, което означава , че трябва да се хранят с месна храна . Не трябва да им се дават млечни продукти , плодове , зеленчуци или други богати на фибри , въглехидрати и съдържащи захар храни .

Упражнения

Порчетата се нуждаят от всекидневна игра и активност. За да бъдат здрави имат нужда поне от 2 до 4 часа активна игра извън клетката . Вратата на клетката трябва да се остави отворена за достъп до храна , вода и до тоалетната .

Жилище

Тъй като порчетата са изкусни в бягството , те трябва да се отглеждат в специално пригодена за тях клетка . Препоръчва се тя да е от метал , с твърд под , на едно или няколко нива . Стопаните да се уверят , че вратата на клетката е сигурна . Клетката трябва да се постави на тихо място където температурата да е между 18 – 24 градуса по Целзий.

Тоалетната трябва да се напълни с талаш от трепетлика или пелети от пресована слама . Не се препоръчва талашът от кедър или бор защото може да причини дразнене и възпаление на дихателните пътища на порчето . Силиконовият или обикновеният пясък използван за котешките тоалетни трябва да се избягва защото порчетата може да ядат от него . Тоалетната трябва да се почиства всеки ден .

Порчетата често преобръщат купичките си за храна и вода ако те не са стабилни или не са прикрепени за стената на клетката .

Като постелки и завивки ( в мястото в клетката , предназначено за спане и почивка ) могат да се използват хавлиени кърпи , хамаци , одеала или стара блуза . Не бива да се използват парцали, защото с тях порчето може да се задуши . Не трябва да се използват и вестници или дървени стърготини защото те могат да бъдат източник на бактериална инфекция или да образуват прах , който дразни горните дихателните пътища на порчето . За редуциране на мускусната миризма постелките трябва да се перат често .

Порчетата трябва да имат твърди играчки без малки части , които могат да сдъвчат и погълнат . Дунапренови , гумени , латексови или пластмасови играчки следва да се избягват защото могат да причинят задавяне или чревна непроходимост .

Често срещани заболявания

Инвазиране с бълхи . Ушна краста . Чревни паразити – като напр. Giardia и Coccidia . Язва на стомаха – загуба на повърхностна тъкан от вътрешната страна на стомашната стена . Поглъщане на чуждо тяло – гълтане на различни предмети , причиняващи задавяне или непроходимост на червата. Заболяване на надбъбречните жлези – това са жлези , които отделят основно хормоните на стреса , и които се намират в близост до бъбреците . Инсулинома – тумор , обикновено доброкачествен , на панкреаса . Лимфома – злокачествен тумор на лимфните възли и лимфната тъкан.

Профилактика

Редовни медицински прегледи . Редовни изследвания на изпражненията за паразити. Редовна ваксинация срещу Гана и Бяс . Изследване за ушна краста по препоръка на вашия ветеринарен лекар. Целогодишна профилактика срещу дирофилариоза и бълхи. Подрязване на ноктите когато е необходимо. Почистване на зъбния камък и полиране на зъбите , по преценка на вашия ветеринарен лекар . Рутинни кръвни изследвания и измерване нивата на кръвната захар на гладно , по препоръка на вашия лекар . Кастрация на около 5-6 седмична възраст , за редуциране на миризмата и агресията,и предотвратяване на някои заболявания, като напр. естроген–асоциирана анемия , вследствие на непрекъснатия еструс ( разгонване при женските ) . Алтернатива на кастрацията е поставянето на подкожни хормонални импланти с продължителност на действие 12 – 24 мес .

We use cookies to improve your visit to the site. By staying on the site you agree to our cookie policy. Accept 🍪 Learn more