Български

Novet – Animals and Us

Plovdiv
276, Bulgaria Blvd.

0888 83 83 42

032 96 31 29

Monday to Friday: 8:00 – 19:00
Saturday and Sunday: 9:00 – 18:00

More contacts and map ➝

Можете да смените езика в менюто. Разбрах

Care for the hedgehog as a pet

This article is only available in Bulgarian. Please use your browser's translate function to read them. For instance, in Google Chrome, on mobile the translate function is available in the menu at top right (the icon with three dots), on desktop via Right Click > Translate to English.

Грижи за таралежа като домашен любимец Алжирският или наричан още африкански таралеж – пигмей е екзотичен избор за домашен любимец , но не е труден за отглеждане. Със сигурност не е животинче за гушкане , но повечето позволяват лесно взимане на ръце.

Възможно е обаче да има и екземпляри, които никога да не свикнат с взимането на ръце и упорито всеки път да се свиват на топка. Ако в магазина имате избор , опитайте да вземете всяко едно от таралежчетата като подпъхвате ръката си леко под него – странично под коремчето. Нормално е ако се стресне , да издава съскащи звуци. Изберете това, което ви се стори най-дружелюбно като поведение, когато го вземете на ръце. Голямо изключение е таралежче да хапе , така че не се притеснявайте от това. Ако са изплашени и несигурни , те се свиват на кълбо и разчитат на бодлите си , а не на зъбките си.

Средно таралежчето живее 4-6 години , но може да достигне 9-10 години. Възрастните тежат около 260- 300 грама за женските и малко повече за мъжките, максимум 400 –500 грама. Не взимайте таралежче , което е под 6 седмична възраст.

Също така не взимайте друго таралежче , освен от точно този вид, който е разрешен за отглеждане като домашен любимец. Не забравяйте че нашенския , източноевропейски белогръд таралеж е под закрилата на закона за биологичното разнообразие!

Къде се отглежда? Най- подходящо е да се гледа в аквариум или в голяма пластмасов контейнер.Таралежчето има нужда от движение и не се препоръчва да се отглежда на малко пространство – добър размер е 1,20м на 1,20м и всичко по-голямо , разбира се. За постелка се ползва талаш или пресовани дървесни гранули. Много е важно пода да съда да е гладък , да не е телена клетка, защото ще си нарани малките крачета. Трябва да му предложите и скривалище , или място за сън . Ако това е плътна къщичка , или примерно обърната и леко счупена керамична саксия или подобен съд , вие няма да го виждате когато е вътре. Напълно ще го задоволи и кутия от обувки , кутия от носни кърпички с изрязан отвор и поставена така че да го виждате , но то да се чувства скрито – т.е. да има покрив над себе си . Не осветявайте със силна светлина местообиталището му – то обича приглушена, мека светлина. Най-добрата температура е 18-27 градуса . Задължително е всеки ден да се пуска да се движи на безопасно място , т.е. там където няма възможност да се скрие под мебели – примерно в коридор или баня. Трябва всеки ден да се взима на ръце и да се общува с него , за да се опитомява. По време на разходката му предлагайте различни лакомства ( кои са подходящи ще стане дума по-късно ). Не е добра идея да взимате повече от едно таралежче , защото не съжителствуват мирно и често ще се бият, независимо от пола.

С какво се храни? Естествената диета на таралежа се състои от насекоми, червеи,охлюви,голи охлюви, ларви и понякога малки гръбначни и плодове.

На нашия пазар вече се намира специална храна за таралежи , макар че не е лесно откриваема и все още не е широко разпространена. Тя представлява суха смеска от горе изброените неща в нужните пропорции. Когато няма такава на разположение , не е грешка таралежчето да се храни с гранулирана храна за котки – с най-високо качество и такава за кастрирани или по-малко активни котки , за да не е твърде калорична – особено важно за вече порастналите таралежи, тъй като те лесно затлъстяват. Препоръчва се гранулките да са леко счукани , за да са на малки подходящи парченца. В зависимост от теглото на животинчето от тази главна диета се дават 1-2 супени лъжици дневно. В добавка към нея се дава и около 1-2 чаени лъжички влажна храна , която е и като „лакомство” – парченца от консерва за котки или кучета, варено месо( пилешко или телешко ) или варено яйце,брашнени червеи. Има и специални консерви с червейчета и охлюви без черупка специално за таралежчета и други екзотични домашни любимци. Важното тук е че тези консерви са приготвени от „отгледани в контролирани условия ” червеи и охлюви – т.е. не са преносители на паразити или други заболявания ,както може да бъде, ако просто ги събирате от вън. Предлагайте ежедневно и около половин чаена лъжичка плодове – банан, грозде,ябълка , круша, боровинки , ягоди – нарязани на ситно , или зеленчуци – моркови , може и сварени, тиква,грах, домат,зелени листни зеленчуци. Когато давате влажна храна , не я оставяйте на разположение повече от 15-20 минути. Допустими лакомства са и сухите котешките лакомства , които могат да се крият из постелята, за да се стимулира търсещото храна поведение.

Постоянно в клетката трябва да има вода – или в стабилна керамична купичка на пода на клетката , или от специална поилка за пиене за дребни животни – ако таралежчето е свикнало с такава или вие го научите да я ползва. Храната се поставя в плитка керамична или метална купичка.

За препоръчване е таралежчето да се храни веднъж на ден , вечер.

Имайте в предвид , че когато таралежът усети нова за него миризма , може да прояви странно на пръв поглед поведение , наречено annointing или „намазване” (по себе си)Това вероятно е и причината да ги помним от детските книжки с ябълка или круша на бодлите J . Те започват да дъвчат или хапят източника на миризмата , образуват пяна в устата си , и след това така извръщат тялото си , че се намазват с тази пяна по бодлите – най-често успяват отстрани , но често и съвсем отгоре по гърба да се намажат с нещото , което най-често е нова храна , но може и да е нещо друго , което са срещнали в дома ви. Все още никой не е сигурен защо точно го правят – има много теории, опитващи се да обяснят това поведение.Две от тях са :

-таралежът се опитва да маскира собствената си миризма и така да се спаси от хищниците;

-пяната, която обазува , действа като токсин на враговете на таралежа и причинява дразнене, възпаление;

Каквато и да е причината , бъдете сигурни че това е напълно нормално поведение. Когато Ежко свърши с представлението , не е проблем да го избършете с влажна хавлиена кърпа, ако желаете.

Хигиенни грижи. Може да къпете таралежчето по следния начин – напълвате мивката с немного вода – топла. Разтваряте в нея котешки шампоан , или специален шампоан за екзотични животни. Постилате във водата хавлиена кърпа и слагате тералежчето върху нея . Къпете го със самата кърпа , ползвате и четка за зъби за да изчеткате бодлите му. Изплаквате с чиста вода направо под чешмата , или ако не е свикнало , пак пълните мивката с чиста вода.

Игра и забавления ? Трудно е да се каже, че таралежчето си играе ,или ползва играчки. Те обаче обичат да търкалят и да местят неща – това е част от естественото им поведение, когато си търсят храна. Сложете в клетката му например голямо дървено топче , ролки от

тоалетна хартия – срязани на две , картонени кутийки – тези неща то с удоволствие преобръща , рови под тях , премества ги. Някой таралежчета се научават да въртят колело , подобно на това за хамстери. Но , внимание! – то трябва да е подходящо за тях – най-добре дървено пластмасово с плътен под , а не с мрежа , защото ще си заклещят крачетата.

Здравни проблеми и грижи. Трябва щом се сдобиете с таралежче да се направи общ профилактичен преглед на животинката ,да се претегли, да се провери пола , да се обсъди хранене и отглеждане. Заедно с това е задължително да съберете фекалии и да ги донесете за изследване за вътрешни паразити. Много често таралежите имат и външни паразити – бълхи и кърлежи , за това препоръчваме да се третират срещу тях още щом дойдат в дома Ви. Ако се спазват условията на гледане и хранене , таралежчето ще се чувства добре и вероятно няма да боледува. Въпреки това , имайте в предвид по-често срещаните проблеми при тях , които понякога се случват въпреки всичките грижи.

Проблеми със зъбите. Както и при всички други месоядни те също натруват зъбен камък, може да имат възпаление на венците , счупени зъби ( от травма или неподходяща храна ) , понякога дори заседнали парчета неподходяща храна между зъбите. Признаците най-често са липса на апетит, слюнотечение , или просто отпадналост.

Проблеми с храносмилателната система – повръщане , диария или запек. Причината може да е в нeправилното хранене , или в чревна инфекция, чревни паразити.

Проблеми с дихателната система – кихане , изтечения от носа , дори развитие на пневмония е възможно при лоши условия на гледане, лошо хранене ( и двете понижават имунната защита ), при бактериални инфекции.

Кожни проблеми – паразитни , гъбични и бактериални. Най-често се изразяват в загубата на бодли на места , люспички по кожата , сърбеж.

Възпалени уши – забелязват се люспички по ушите , изтечения от тях , сърбеж.

Възпаления на очите – често протичат заедно със заболяване и на дихателната система , но могат да бъдат и самостоятелно засегнати.

Туморни заболявания също се срещат при тях , както и още ред вътрешни болести , чийто единствен забележим за Вас симптом може да е безапетитие , отказ да се движи, прекарва повечето време в сън и свит в скривалището.

Затлъстяването също е заболяване.

Каквото и нередно да забележите , обърнете се по най-бързият начин към ветеринарен лекар с познания и опит в лечението на екзотични животни.

We use cookies to improve your visit to the site. By staying on the site you agree to our cookie policy. Accept 🍪 Learn more