Български

Novet – Animals and Us

Plovdiv
276, Bulgaria Blvd.

0888 83 83 42

032 96 31 29

Monday to Friday: 8:00 – 19:00
Saturday and Sunday: 9:00 – 18:00

More contacts and map ➝

Можете да смените езика в менюто. Разбрах

Dirofilariasis in cats

This article is only available in Bulgarian. Please use your browser's translate function to read them. For instance, in Google Chrome, on mobile the translate function is available in the menu at top right (the icon with three dots), on desktop via Right Click > Translate to English.

Дирофилариоза при котките Eдин от най- големите митове за дирофилариозата при котките е този , че те не могат да се разболеят от това заболяване. За нещастие, точно както и кучетата, котките МОГАТ да се разболеят. Симптомите обаче са по-малко явни и често остават недиагностицирани. Поради това има много недоразумения касаещи това сериозно заболяване.

Дирофилариозата при котките се причинява от паразит , наречен Dirofilaria immitis. Той живее в сърцето и кръвоносните съдове на инфектираните котки. Предава се на котките чрез ухапване от комар , който носи ларвната форма на този паразит. Дори и котки , които живеят само вътре, могат да бъдат инфектирани – нужно е само едно ухапване от инфектиран комар, за да бъдат предадени ларвите на сърдечния червей на котката. И за съжаление , има много малко симптоми , с които котката би показала, че е болна. Много рядко се проявяват респираторни ( дихателни ) симтпоми или повръщане и по-често котка заразена с дирофиларии не показва никакви симптоми.

Няма безопасно лечение за котка с дирофилариоза. Веднъж налична ,дори и да се използва всеки месец профилактичното спот-он средство срещу болестта ( препарат за накапване ),той ще убие само младите форми ( миркофилариите ), но НЕ и възрастните червеи. За нещастие възрастните форми ще продължават да живеят необезпокоявани в сърцето и кръвоносните съдове достигайки до 30 см дължина ! Когато достигнат този размер могат да причинят запушване на кръвоносни съдове и внезапна смърт .

За щастие, използването на месечното профилактично средство ( на нашия пазар Stronghold , на западния и американския – Revolution, Heartgard for Cats, Interceptor ) ПРЕДИ котката да се е заразила, е сигурен начин да я предпазите. За съжаление на нашия пазар все още липсва тест за доказване на заболяването, а би трябвало той да се прави ежегодно. По статистика от САЩ на всеки 10 заразени кучета се пада по 1 заразена котка. В България заболяването се разпространява все повече и повече сред кучетата , респективно и сред котките, но точни данни за котките все още няма.

Дирофилариозата при котките може да бъде трагично заболяване с фатален край. Лесно е обаче да предпазим котката от него – ползвайки правилното средство за месечна профилактика.

За нагледна информация вижте това :

We use cookies to improve your visit to the site. By staying on the site you agree to our cookie policy. Accept 🍪 Learn more