Български

Novet – Animals and Us

Plovdiv
276, Bulgaria Blvd.

0888 83 83 42

032 96 31 29

Monday to Friday: 8:00 – 19:00
Saturday and Sunday: 9:00 – 18:00

More contacts and map ➝

Можете да смените езика в менюто. Разбрах

Growing and caring for chinchillas

This article is only available in Bulgarian. Please use your browser's translate function to read them. For instance, in Google Chrome, on mobile the translate function is available in the menu at top right (the icon with three dots), on desktop via Right Click > Translate to English.

ОТГЛЕЖДАНЕ И ГРИЖИ ЗА ЧИНЧИЛАТА Чинчилите са вид дребни гризачи,които произхождат от планините на Южна Америка. В дивата природа на Андите живеят в пещери и скални пукнатини и са отлични катерачи.

Известни са с гъстата си, фина и мека козина,която в миналото индиянците са използвали за облекло.Сега те са предпочитан гризач за домашен любимец,заедно със зайчетата и морските свинчета. Те са доверчиви,ласкави и енергични,любопитни,освет това техните изпражнения почти не миришат.

Възрастната чинчила тежи между 600 и 800 грама. В природата живеят в колонии (до 100 чинчили), активни са главно през ноща.

В домашни условия се отглеждат в клетки,които представляват пластмасово легенче със подвижна горна метална част на няколко етажа.Като колкото по-голяма е клетката толкова по-добре.

В клетката всеки ден или през ден за най-малко10 минути трябва да се поставя ваничка със специален фин пясък.Животните имат нужда от пясъчната баня,за да поддържат козината си здрава и за да изпълнява тя топлозащитната си функция,иначе се слепва на снопчета и лесно пада,омазнява се прекомерно,проявяват се кожни заболявания.Заради специфичната си козина чинчилите са особено чувствителни на прегряване през летните месеци,тогава клетката с животните не трябва да се оставя на открито при пряка слънчева светлина.Средната продължителност на живота им е от 8 до 15 години, достигат полова зрялост на 6-10 месечна възраст.Сезонно полициклични са ,т.е в периода на разгонване(от ноември до май) могат да се заплодят няколко пъти,в естествени условия раждат 1-2 пъти годишно.

Хранене Менюто им се състои от сено,гранулирана храна и прясна вода.Чинчилите,зайците,морските свинчета и дегу са животни,които изискват задължително сено в дневния си хранителе режим.На останалите домашни любимци гризачи(хамстери,мишки,плъхове) също е добре да се дава сено като полезна добавка.Може да се дава сено от различни растения(тимотейка,овес,овсига),като се избягва или се използва рядко това от люцерна. Добър избор е смесеното ливадно сено . Люцерната и другите бобови растения са източник на много протеини,калций и оксалати,а прекаленото им количество в организма може да доведе до уринарни и други , най-често храносмилателни проблеми.Сеното от тях е по-подходящо за растящи,бременни гризачи и като лакомство.Освен за храносмилателната система сеното с по-грубите стъбла на растенията е важно за изтриването на постоянно растящите зъби на чинчилата.Най-важната съставка на растителната храна са влакнините,тяхната физическа твърдост и количество в дневната дажба.

Освен сеното чинчилите имат нужда от гранулирана храна,по 1-2 супени лъжици на чинчила разделени на два приема сутрин и вечер.Качествените пелети съдържат 15-35% влакнини,16-20% протеини и 2-5% мазнини и са създадени специално за този вид гризач.

Не оставяйте храната в клетката в пластмасови купи – металните са за предпочитане.

Осигурявайте прясна вода всекидневно.

Лакомства

Опитайте да се ограничите до едно малко лакомство на ден. Диетата на чинчилата в дивата природа е доста скучна и еднообразна и тяхната храносмилателна система не е привикнала на разнообразие и може лесно да бъде нарушен баланса и . Човешко желание е да „глезите” чинчилата си с лакомства , но това може да причини повече злини отколкото добрини в случая.

Ето безопасните лакомства които може да си позволите :

Чинчилите обичат сушени плодове от шипка(източник на витамин Ц), листа от глухарче – за предпочитане сухи, пълнозърнест овес , клончета от дърво ( но не иглолистно , например липа , върба , топола , ябълка). Препоръчва се клонките да се измият добре , после да се сварят ( за дезинфекция ) и след това да се изпекат, за да са съвсем сухи .

Чинчилите нямат възможност да храносмилат захарите , затова не се дават лакомства като стафиди , изсушени банани и други сухи плодове защото те са много богати на естествени захари. Пресните плодове и зеленчуци също не са добра идея, защото могат да причинят диария и подуване.

Не забравяйте че лакомствата трябва да се дават рядко и в малки количества.

Клончетата приготвени по описания начин са идеалното лакомство , особено ако искате да „глезите” чинчилата си няколко пъти на ден с нещо вкусно за нея.

Чинчилите гризат постоянно и правят това с всичко , което е около тях. Това не е защото обичат да разрушават , а защото техните зъби никога не спират да растат и само дъвчейки неща като дърво например, им помага да ги изтриват достатъчно, за да се чувстват добре и комфортно.

В клетката могат да бъдат оставени играчки за забавление на любопитните гризачи-дървени блокчета,дървени клони са подходящи за гризане.Може да се използват и дървените играчки предназначени за големите породи папагали и зайчета.Не са подходящи играчки направени от дребни части или от пластмаса.

Във времето прекарано извън клетката чинчилата винаги трябва да е под наблюдение,заради способността си да гриза дърво,гума,пластмаса,текстил.

Здравна грижа Новият домашен любимец чинчила има нужда от основен пръв преглед,фекално изследване за вътрешни паразити,преглед за външни паразити и състояние на козината.След това профилактичен преглед един път годишно.

При гризачите заболяванията на зъбите се срещат често и основните признаци,които стопаните могат да забележат са повишено слюноотделяне,постоянно овлажнена козина около устните и на предните лапички,трудно сдъвкване на храната .Повишеното сълзотечение може да е свързано с прекомерно израстнали зъбни корени.

Неспазване на хранителната диета(липса на сено,по-често предлагане на лакомства) води до неправилно израстване на зъбите, нарушена функция на стомаха и червата с усилване на ферментацията и подуване на тези органи,липса на фекалии или диария.

Правилното отглеждане, редовното почистване на клетката,смяната на талаша и предоставянето на пясъчна баня са от голямо значение за състоянието на козината.Гъбична инфекция е друга причина за заболяване на козината и кожата.

Чинчилите обичат да скачат в и извън клетката,а това предразполага към травми,счупване на крайниците.

В заключение можем да кажем че чинчилата е лесна за отглеждане и ако се спазват всички дадени тук препоръки за храненето тя не боледува , живее дълго и щастливо и радва всички в къщи с любопитството си и желанието си да общува.

We use cookies to improve your visit to the site. By staying on the site you agree to our cookie policy. Accept 🍪 Learn more