Български

Novet – Animals and Us

Plovdiv
276, Bulgaria Blvd.

0888 83 83 42

032 96 31 29

Monday to Friday: 8:00 – 19:00
Saturday and Sunday: 9:00 – 18:00

More contacts and map ➝

Можете да смените езика в менюто. Разбрах

The secret to happy cats and dogs

This article is only available in Bulgarian. Please use your browser's translate function to read them. For instance, in Google Chrome, on mobile the translate function is available in the menu at top right (the icon with three dots), on desktop via Right Click > Translate to English.

Тайната на щастливите котки и кучета Феромоните са изключително разпространени в животинското царство и са средство за комуникация между животните от всеки вид. Отделяните феромони от едно животно влияят върху поведението на останалите представители от същия вид. Маркирането с феромони е добре познато на всеки собственик на котка. Когато котката се чувства сигурна в своята среда, тя отърква глава в мебелите, ъглите, стената или краката на собственика. Така животното оставя своите лицеви феромони. Тези знаци са съобщение за сигурност, емоционална стабилност и маркиране на териториална собственост. Когато настъпи промяна в ежедневието на животното / като посещение при ветеринарен лекар, преместване в нов дом, гости у дома или дори нови мебели/ или ако животното е изплашено се отключва състояние на тревожност или стрес. Това състояние се изразява с промяна в поведението-като например маркиране с урина, драскане с нокти, загуба на апетит или отказ от игра и общуване.

Маркиране с урина

Това е най-първичният начин, използван от котките да маркират територията си. Независимо от пола, кастрирано животно или не, това е възможно да се прояви при всяка котка. Докато маркирането с урина навън се смята за приемливо, в къщи едва ли има собственик, който би се отнесъл толерантно към подобно поведение, заради изключително силната миризма и лошата хигиена. Маркирането с урина е лесно да бъде разпознато :

Маркиране с драскане Има няколко вида драскане с нокти:

Във всеки един от тези случаи продуктът на Ceva Sante Animale–Feliway® помага да се намали нивото на стрес и да се контролират неприятните поведенчески реакции, създавайки атмосфера на спокойствие в котешката среда. Feliway® е разтвор от синтетични вещества, имитиращи котешките лицеви феромони. Те създават усещане за сигурност и спокойствие. Може да се използва като спрей или с устройство, което се включва в електрическата мрежа и отделя веществата във въздуха.

Сравнение между натурални и синтетични феромони:

Натурални

Синтетични / Feliway®/ Пространствена ориентация Емоционална стабилност Социални контакти /вътре в групата/ Пространствена ориентация Емоционална стабилност Антагонист на маркирането с урина!

За разлика от естествените феромони, ефектът на Feliway® е универсален-влияе на всички котки!

D.N.P.-здраве и спокоен живот

Феромоните на „спокойствието” са идентифицирани при женските животни на почти всички бозайници-кучета, свине, коне, зайци. Подобни феромони отделят и лидерите на групи или стада животни. Те се излъчват през мастните жлези, намиращи се в гънките между млечните жлези. Тяхното действие е:

Усещане за привързаност /майка-бебе/ Спокойствие и увереност /при случващи се нови събития и за контрол в непознати ситуации/. Проблемите, които срещат собствениците на кучета, често налагат консултация с ветеринарен лекар или изискват специално скъпо струващо обучение на животното:

Повреждане на мебелите и други предмети в къщи Непрекъснато лаене, агресия Цапане в къщи с фекалии и урина Прекалено често наказания и строго отношение на стопанина като последствие.

Всичко това са тревожни сигнали, които изискват вземане на мерки. Отговорът е D.A.P.® на Ceva Sante Animale. D.A.P.® (Dog appeasing Pheromone) е синтетичен аналог на ”спокойните” кучешки феромони. Те влияят на кучетата от всички възрасти, пол и породи. Създават усещане за сигурност и спокойствие и помагат на животното да се справи в непознати ситуации. Предотвратяват страха и паниката и неутрализират доминантното поведение.

Продължителност на действие на D.A.P.®

Феромонотерапията е нов е напълно естествен начин за контрол на стресовите ситуации при кучета и котки. Тя е абсолютно нов подход във ветеринарната наука. Feliway® и D.A.P.® връщат естественият баланс!

We use cookies to improve your visit to the site. By staying on the site you agree to our cookie policy. Accept 🍪 Learn more