Български

Novet – Animals and Us

Plovdiv
276, Bulgaria Blvd.

0888 83 83 42

032 96 31 29

Monday to Friday: 8:00 – 19:00
Saturday and Sunday: 9:00 – 18:00

More contacts and map ➝

Можете да смените езика в менюто. Разбрах

What you need to know about older dogs and cats

This article is only available in Bulgarian. Please use your browser's translate function to read them. For instance, in Google Chrome, on mobile the translate function is available in the menu at top right (the icon with three dots), on desktop via Right Click > Translate to English.

Какво трябва да знаете за по-възрастните кучета и котки Какво е старост ?

Старостта не може да се обясни с една дума . Има множество фактори, които определят остаряването на една живо същество. Старостта не е болест , въпреки че по време на старостта по-често настъпват заболявания. Един от белезите е, че отслабват телесните функции – тялото вече не е така издръжливо и в резултат по-лесно настъпват заболяванията . Не само възприемчивостта към заболявания е повишена , но и оздравяването трае по-дълго. Както и при човека , така и при животните, има типични за старостта болести , които не могат да бъдат излекувани , но могат да бъдат държани под контрол и да бъде забавено развитието им . Да бъдат максимално добре поносими за вашия остарял домашен любимец болежките на старостта е наша обща задача – на вас като негов стопанин и на нас като негови лекари.

Заболявания и промени при възрастните животни :

Приемът и храносмилането на храната стават по-трудно :

влошава се състоянието на захапката, зъбите и на устната кухина като цяло стомахът и червата работят по-бавно черният дроб и бъбреците издържат по-малко на натоварвания Общата физическа форма се влошава :

мускулите стават по-слаби настъпват ставни заболявания натоварването, което може да понесе сърцето намалява може да възникнат хронични дихателни проблеми Отслабват сетивните функции:

обонянието и слуха отслабват ( и двете много важни за кучето ) вкуса и зрението също отслабват способността за запомняне намалява Възрастните животни са възприемчиви за :

туморни заболявания хормонално обусловени проблеми Стар и здрав !

„Старост“ и „болест“ не трябва да бъдат еднозначни. За да задържим възможно най-дълго състоянието „ стар и здрав“ , са необходими навременни прегледи. От кога домашните животни са „стари“ ? Като общо правило важи следното : най-малките породи кучета остаряват както котките ( които са с почти техния размер ) . Най-често промените от старостта настъпват при тях около 10-тата им година . След това важи, че колкото по-голяма порода е кучето , толкова по-бързо остарява то . За гигантските породи още от 6-тата година започва прогресивно остаряване. Предварителният преглед е изключително важен. И тук напълно важи правилото „ Профилактиката е по-добра ( и по-лесна ! ) от лечението“ . Тъй като много възрастови промени не могат да бъдат излекувани , то те трябва своевременно да бъдат разпознати, за да бъдат облекчени. Както и за възрастните хора , така и за възрастните животни се препоръчват редовните здравни прегледи. Те трябва да започнат преди животното да е достигнало индивидуалната граница на остаряване . Освен основния и подробен клиничен преглед от лекаря са нужни и кръвни изследвания, ехографски преглед , електрокардиограма. Само така могат навреме да бъдат разпознати ранните промени и да бъдат взети мерки. Резултатите от тези прегледи се документират стриктно при нас и служат като добра база за сравнение при бъдещи прегледи.

Прегледа на старото животно

В случай че ние не познаваме животното ви от малко и не е било наш пациент до момента , вие трябва подробно да ни иформирате за всички прекарани заболявания и минали лечения . Ако имате лабораторни изследвания, рентгенови снимки , записи от ехографии, ЕКГ – непременно ги донесете. Следва подробен клиничен преглед. Може да се изследват кръв и урина за най-важните показатели. Лекарят ще прецени след прегледа и разговора с вас за състоянието и начина на държане на животното ви , кои да са тези показатели. Ако в набелязаните основни показатели се открият промени , се назначават и други , по-подробни изследвания според откритото. От каква възраст се правят тези прегледи и изследвания ?

При дребните породи от 8 до 10 година При едрите породи от 5 – тата година При котките от 8 до 10 година. Това са ориентировъчни години – процесът може да бъде индивидуален. Желателно е животното да има профилактичен кръвен профил още от средната си възраст.

Храненето на старото животно

Храносмилателната система отслабва с възрастта и трябва да бъде подкрепена с правилната диета и честота на хранене. Двете най-важни основни правила са : да се храни възможно по-често ( когато е възможно поне 3 пъти дневно ) ; да се избере висококачествена и лесна за храносмилане храна.

да се намали общото количество на храната Животното на средна възраст с редуцирана активност и движение има нужда от около 1/3 по-малко енергия спрямо младото активно животно. От една страна мускулната маса отслабва , и от друга страна животното се движи по-малко. Поради това наднорменото тегло е един от най-честите проблеми на животните на средна възраст , когато храненето остава непроменено . Но също така с остаряването често някой животни имат нужда и от повече храна поради по-лошото функциониране на храносмилането и оттам по-лошото усвояване на храната – при такъв дисбаланс може да настъпи отслабване под нормата. Такова отслабване обаче може да се дължи и на вътрешно заболяване или на изпитването на болка и винаги трябва да бъде причина да заведете животното на преглед.

Ползвайте висококачествена храна Белтъчините натоварват особено много обмяната на веществата с техните разпадни продукти. Пример за висококачествени и лесно храносмилаеми източници на протеини са яйца, птици и риба. Настъпващата ленивост на дебелите черва , често водеща до запек , се посреща с повече баластни вещества, каквито има в зеленчуците, плодовете и пшеничните кълнове. Това разбира се , не означава че вие трябва да готвите меню от споменатите неща – съвременните готови храни са разработени специално за дадената възраст , взимат под внимание тези неща и ползват точно такива суровини .

Минерални вещества и витамини Минералните вещества се използват ограничено от възрастния организъм. Покачва се обаче нуждата от някой витамини . Съвременните храни ги съдържат в достатъчно количество, за да покрият напълно тази нужда.

Специални диети Когато при прегледа и лабораторните изследвания се установят промени в някой стойности , са нужни специални лечебни диети които лекарят ще назначи.

В заключение

Заедно с вас чрез навременен преглед и лабораторни изследвания ще можем навреме да открием първите признаци на остаряването и да вземем нужните мерки, за да предотвратим редица заболявания и страдания за възрастния ви домашен любимец. Когато например идвате за редовния годишен преглед и ваксина , и животното ви е вече в средна възраст, е време да се започне с профилактичните прегледи в тази посока. Струва си да отделите време и средства , за да осигурите дълъг и комфортен живот на любимото ви животно. Един съвет в заключение : Придобиването на ново младо животно не е просто „замяна“ на остарялото. Напротив , често пъти младото животно донася на старото нова радост и активност, и помага по-късно по-леко да понесете болката от раздялата.

We use cookies to improve your visit to the site. By staying on the site you agree to our cookie policy. Accept 🍪 Learn more