Български

Novet – Animals and Us

Plovdiv
276, Bulgaria Blvd.

0888 83 83 42

032 96 31 29

Monday to Friday: 8:00 – 19:00
Saturday and Sunday: 9:00 – 18:00

More contacts and map ➝

Можете да смените езика в менюто. Разбрах

Why does punishment fail, what does a better job?

This article is only available in Bulgarian. Please use your browser's translate function to read them. For instance, in Google Chrome, on mobile the translate function is available in the menu at top right (the icon with three dots), on desktop via Right Click > Translate to English.

Защо наказанието се проваля, какво върши по-добра работа ? Накзването на кучето често не върши никаква работа и дори може

да влоши съществуващ поведенчески проблем , или да предизвика такъв.

Три важни правила трябва да се спазват , за да бъде ефективно наказанието.

Наказанието трябва да се случва всеки път , когато и нежеланото поведение се случва. Наказанието трябва да идва 1 до 2 секунди след нежеланото поведение. Наказанието трябва да бъде такова , че да спре нежеланото поведение от повторение в бъдещето, но не и такова , че да наплаши кучето. Както става ясно от двата следващи примера , не е лесно да се изпълнят тези 3 критерии. Поради това често наказването не върши работа при решаването на поведенчески проблеми и не трябва да е първи избор за обучение. Позитивното стимулиращо и възнаграждаващо обучение , при което животните се награждават за правилното поведение е безопасно и по-ефикасно. Наказването учи животното какво не трябва да прави , но не може да го научи на това какво всъщност искаме от него да прави.

Пример А

Проблемно поведение – кучето се качва по мебелите.

Реакцията на стопанина :

Всеки път , щом види кучето на дивана/леглото/фотьойла , стопанина започва да му крещи и да го заплашва с руло от вестник. Щом види това , кучето слиза.

Резултат : Кучето продължава да се качва по мебелите , въпреки че прави това по-рядко в присъствието на стопанина. Тъй като се качва по мебелите когато стопанина не е наоколо , не се изпълнява правило номер 1 , т.е. понякога кучето получава наказание , понякога – не. Става така че наказанието в случая не върши работа. Ако стопанина се дразни все повече и повече от кучето , което се качва по мебелите , може да повиши сериозността на наказанието и в зависимост от темперамента на животното то може да стане страхливо и да започне да избягва стопанина или дори да започне да ръмжи и да хапе когато стопанина го приближава.

Предложение за решение :

Успехът ще бъде по-голям ако собственика блокира достъпа на кучето до мебелите когато не е наоколо ( оставя кучето в клетка или в определена стая ) . Може и да се направи така, че да не е така привлекателно да се катери по диваните и леглата като се покрият с найлон например.В същото време на кучето се предоставя комфортно легълце за него и се награждава всеки път когато го намерим да спи в него.

Пример Б

Проблемно поведение – кучето поздравява хората като скача по тях

Реакцията на стопаните :

Всеки път когато кучето скача по тях , го ритат или блъскат с коляно в гърдите.

Резултат : Кучето избягва съпруга (най-едрият мъж в семейството; ритал го е достатъчно силно, за да се страхува от него ) , но продължава да скача по всички други. Много кучета са силно мотивирани да поздравяват хората като се приближават до лицата им. В повечето случаи ритането или блъскането с коляно на такива кучета е с по-малко влияние от желанието им да поздравяват хората като скачат по тях. В допълнение , тъй като не всички хора които кучето поздравява ще го ритат или блъскат с колена , наказанието не изпълнява правило номер 1 ( да се случва всеки път , когато се яви нежеланото поведение ) .

Третото правило също не е изпълнено, тъй като фактически не всеки път кучето възприема блъскането сколяно като наказание , а често го възприема като показване на внимание и награда за скачането му.

Предложение за решение :

Вместо да се опитват да наказват кучето за скачането му по хората , стопаните трябва да използват позитивно стимулиране за да научат кучето да сяда когато посреща или се радва на някого. Сядането е алтернативата на това поведение и се награждава чрез галене или лакомство.

Подходяща промяна на поведението

Тези примери подчертават факта че когато трите правила за наказание не са изпълнени, поведенческите проблеми могат да се влошат , и връзката между стопанина и кучето безвъзвратно да се разруши. Когато наказанието се изпълнява неправилно ,то ще изглежда непредсказуемо и несправедливо и затова много животни стават неспокойни , раздразнителни или страхливи около стопанина който изпълнява наказанието. Когато наказанието се използва за да се обучава животно , което вече е страхливо и неспокойно, неговите страх и безпокпойство се задълбочават и може да доведат до агресия.

Ако вашето животно показва неприемливо поведение , консултирайте се с вашия ветеринарен лекар. Той ще ви помогне да изградите правилна програма за промяна наповедението , която фокусира върху положителното стимулиране , или ще ви насочи към някой с повече опит в тази сфера.

We use cookies to improve your visit to the site. By staying on the site you agree to our cookie policy. Accept 🍪 Learn more